Bethany dincolo de Iordan-locul Botezului Domnului Isus

Postat de Mihaela11_jo in Bucataras in oras pe 19 Ian 2011, 00:26

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza

 

 

Bethany dincolo de Iordan

L.araba:”Al-Maghtas“

Vaticanul a numit in calendarul aniversar al anului 2000 cinci locuri de pelerinaj in Iordania: Bethany, locul botezului Domnului Isus Cristos, Macherus ( actualul Mukawir), unde Ioan Botezatorul a fost inchis si I s-a taiat capul, Sanctuarul Sfintei Maria   pe muntele Anjara, Listib el-Wahadneh, linga orasul Ajlun ( considerat a fi vechiul Tishbe in Gilead) locul de nastere al profetului Ilie ( limba engleza Elijah si in araba Elias)  si Muntele Nebo, de unde Moise a vazut pamantul promis inainte de a muri si a fi ingropat in aceste locuri.

Bethany- Locul botezului Domnului Isus Cristos

La vestul  oraselului Kafrain este situata regiunea Khara, formata dintr-un deal inconjurat de Valea Kharar, o zona verde , plina de palmieri,trestii si boschete care se intinde pe aproximativ 2 km intre oaza Tell al Kharar si riul Iordan.Solul fertil este strabatut de raul Iordan si contine multe izvoare si un rezervor bogat  de apa subterana. Excavatiile din Valea Khara au dovedit ca locul este Bethany, iar regiunea este numita Al-Maghtas.( =locul botezului in limba araba).Ele reprezinta unele dintre cele mai importante descoperiri istorice din Iordania.
Potrivit referintelor din Biblie si cartile vechilor calatori, locul unde Domnul Isus Cristos a fost botezat este situat la jumatate de kilometru de malul de est al raului Iordan.Cu toate dovezile si indiciile religioase sau istorice, locul exact al botezului este greu de stabilit.De asemenea se vorbeste in Noul Testament despre Sfantul Ioan Botezatorul intr-un asezamant numit Bethany dincolo de Iordan, loc important pentru inceputurile crestinismului.

Coranul de asemenea, pomeneste despre Sfantul Ioan Botezatorul, in araba cunoscut sub numele de Yahia , si este recunoscut ca unul dintre profeti.Se afirma in Coran ca Ioan si mama lui Elisabeta au fost oameni cinstiti si Dumnezeu I-a lasat ca exemplu pentru toti in Univers.

Interesant la arabii musulmani este faptul ca isi numesc baietii: Aisa (=Isus), Yahia (Ioan), Elias (Elijah sau Ilie),Dawd ( =David) si Musa ( =Moses sau Moise).

Sub numele de Bethany este cunoscut locul botezului si o regiune mai vasta, la est de raul Iordan.Locul este cunoscut si sub numele de Beit Ubour sau Bethabara si  inseamna locul de trecere ( referindu-se la trecerea raului Iordan de catre Iosua si Ilie) sau casa  trecerii( Beit Anya in Biblia in limba araba);sau in Biblie se specifica Beit Hani( in limba araba beit inseamna casa).Locul este diferit de satul Bethany , langa Ierusalim, orasul lui Lazanrus.

In Evanghelia dupa Ioan 1:28 se specifica “Aceste lucruri s-au petrecut in Betabara, dincolo de Iordan, unde boteza Ioan.”

 Exista un mosaic in biserica din Madaba care reprezinta harta locurilor sfinte si care prezinta Bethany ca un loc acoperit de palmieri si care corespunde podului Regele Hussein, de trecere intre Iordania si Israel.
 Excavatiile recente au scos la iveala o asezare din secolul intii dupa Cristos cu rezervoare de apa si  canale care aprovizionau locul cu apa si de asemenea o piscina de dimensiuni mai mari, folosita cel mai sigur pentru botezuri. Au mai fost scoase la iveala asezari bizantine, datind din secolele al 5-lea si al 6-lea, cu biserici, manastiri si locuri care se presupune ca au fost folosite de pelerini.
 A existat un drum folosit de pelerini care facea legatura intre Ierusalim, raul Iordan, Bethany din Iordania si Muntele Nebo, locul de unde Moise a vazut locurile sfinte, dar nu a ajuns niciodata la ele.

La vizita Papei Ioan Paul al II-lea in Iordania au avut loc slujbe la Muntele Nebo, de unde Papa a vazut Ierusalimul si la Bethany, care a devenit loc permis turistilor doar dupa pacea semnata intre Iordania si Israel in desertul Wadi Araba.Locul a fost dat turismului cu intarziere, deoarece fiind o zona militara si de ostilitati intre Iordania si Israel, a fost presarata cu mine.Ploile si inundatiile au deplasat o multime de mine de la locul lor de amplasament initial si a luat foarte mult timp descoperirea si inactivarea lor.

Au fost descoperite si mici caverne langa izvoarele de apa de pe malul Iordanului, care au fost transformate in chilii de calugari sau capele de rugaciune.

Inca se fac excavatii la asezamantul lui Sfantul Ioan Botezatorul in sudul vaii Iordanului.

Acum 2000 de ani, Sfantul Ioan Botezatorul a trait intr-o asezare numita Bethany de dincolo de Iordan.In Biblie se face referinta la un episod in care Isus a scapat de multimi ostile din Ierusalim si a trecut raul Iordan la locul unde Ioan a botezat.

“Isus S-a dus iarasi dincolo de Iordan, in locul unde botezase Ioan la inceput. Si acolo a ramas.”( Evanghelia dupa Ioan 10:40)

In timpul imperiului Roman regiunea a fost cunoscuta sub numele de Bethannabris.
In perioada bizantina  Bethany a fost cunoscut ca Alnon sau Saphsaphas. Locatia originala  a fost cunoscuta sub numele de Bethany dincolo de Iordan in timpul si imediat dupa Isus si Sfantul Ioan Botezatorul in secolul intii; dupa secolul al 3-lea a fost cunoscut sub numele de Bethabara si incepind cu secolul al 6-lea Aenon(= locul cu salcii) si Saphsapha(= locul cu izvoare) .Azi se numeste Al-Maghtas.

Ioan Botezatorul si-a inceput misiunea sa pe teritoriul Iordaniei de azi si si-a sfirsit si viata aici.El a fost arestat de Herod Antipas, inchis in fortareata Machaerus( azi Mukawir) si decapitat la cererea lui Salome, fiica vitrega a lui Herod.

Fortareata era formata dintr-un oras si un palat, inconjurate de pereti si turnuri de aparare solide.Ruinele fortaretei au fost excavate si partial restaurate si pot fi vizitate pe drumul dinspre Amman la Madaba ( la circa o ora de condus).

De la aceasta inaltime poti admira panorama oferita de regiunea centrala a Marii Moarte.

Dealul lui Ilie (Elijah sau Elias in limba araba)

Este situat la cca 2 km est de malul Iordanului.

La sfarsitul secolului al 3-lea sau inceputul secolului al 4-lea se spune ca imparateasa Elena, mama imparatului Constantin, a trecut raul Iordan si a vizitat Dealul lui Ilie si caverna unde a trait Ioan Botezatorul.Ea a construit o biserica in acest loc in memoria lui.

Tot aici este un deal mai mic, numit Dealul Hermon ,de unde legenda spune ca  Sfintul Ilie s-a inaltat in rai intr-un virtej de vant.

Biblia :"A doua carte a Imparatilor"

 3:8 Atunci Ilie si-a luat mantaua, a facut-o sul , si  a lovit cu ea apele, cari s-au despartit intr-o parte si intr-alta, si au trecut amandoi pe uscat.

3:9.Dupa ce au trecut, Ilie a zis lui Elisei:”Cere ce vrei sa-ti fac, inainte ca sa fiu rapit de la tine.”.Elisei a raspuns:”Te rog sa vina peste mine o indoita masura a duhului tau!”

3:10 Ilie a zis:”Greu lucru ceri.Dar daca ma vei vedea cind voi fi rapit de la tine,asa ti se va intimpla: daca nu , nu ti se va intimpla asa.”

3:11 Pe cind mergeau ei vorbind iata ca un car de foc si niste cai de foc I-au despartit unul de altul, si Ilie s-a inaltat la cer intr-un vartej de vant.”

3:12 Elisei se uita si striga:”Parinte! Parinte! Carul lui Israel si calarimea lui!” si nu l-a mai vazut.Apucindu-si hainele, le-a sfisiat in doua bucati,

3:13 Si a ridicat mantaua, careia ii daduse drumul Ilie.Apoi s-a intors si s-a oprit pe malul Iordanului:

3:14 A luat mantaua, careia ii daduse Ilie drumul, si a lovit apele cu ea si azis:”Unde este acum Domnul, Dumnezeul lui Ilie? Si a lovit apele, cari s-au despartitintr-o parte si in alta, si Elisei a trecut.”

Asezarea Ioan Botezatorul

A fost locuita inca din vremea lui Isus si Ioan Botezatorul si in continuare in perioada bizantina, inceputul erei islamice si a imperiului otoman.

A fost descoperita o manastire care cuprindea cel putin patru biserici si o capela, o sala de rugaciune, un sistem sofisticat de drenare a apei si un sistem de rezervoare, trei bazine si un zid de aparare.

Una din bisericile descoperite se spune ca marcheaza locul unde au fost pastrate hainele lui Isus pe timpul botezului.
Pelerinii din secolul al 7-lea descriu la locul botezului un obelisc, o cruce de lemn si trepte de marmura care coborau in riul Iordan pe ambele maluri.

Dealul principal a gazduit cel putin doua biserici si probabil o capela de rugaciune mai mica.Biserica cea mai mare, situata in nordul asezarii ,dateaza din perioada bizantina tarzie ( secolele al 6-lea-7-lea dupa Cristos); se mai pastreaza altarul si intrarile  laterale din nord si vest.Ce a mai ramas din mozaicul bazal prezinta o inscriptie in limba greaca de cinci rinduri si care spune:”Prin ajutorul si mila lui Cristos Dumnezeul nostru intreaga manastire a fost construita in timpul lui Rhotorius, cel mai iubit de Dumnezeu presbiterian si calugar.Sa-I dea lui Dumnezeu iertare.”

Mozaicul principal din altar cuprinde cruci si desene geometrice incluse intr-un cadru deosebit de decorativ.

A doua biserica, mai mica, este situata la sud-vest pe o alta platforma.A fost podita cu mozaicuri colorate, din care se mai pastreaza citeva modele originale de cruci.A fost taiata in stanca dealului.

A treia biserica a fost descoperita in iulie 1999 si se pare ca a fost construita in jurul unei caverne pe partea de vest a dealului folosit de Sfantul Ioan Botezatorul, probabil cea pe care pelerinii au numit-o caverna lui Ioan Botezatorul.

A patra biserica sau capela, masura 13x9 metrii si foarte putin s-a mai pastrat din zidurile de fundatie si bucati de mozaicuri colorate si decorate cu cruci.

In aceeasi zona s-a descoperit si o cladire din piatra rectangulara, de aproximativ 12x8 metrii ,care se presupune ca a fost o capela de rugaciune .Se sustine de catre arheologi ca este mai veche decat celelalte componente ale manastirii ( secolele al 2-lea-3-lea dupa Cristos?) , cand crestinii au locuit aceasta regiune. Daca este asa, ar putea fi cea mai veche biserica sau capela de rugaciune descoperita in Iordania si in intreaga lume.

S-a descoperit un sistem de aprovizionare cu apa foarte sofisticat ,cu toate ca zona era aprovionata cu suficienta apa pentru consumul satului de la un izvor cu apa proaspata, cunoscut sub numele de izvorul lui Ioan Botezatorul sau izvorul lui Ilie. Conducte de ceramica aduceau apa de la aproximativ 300 de metrii din vaile inconjuratoare: Kefrein, Ramah si Gharabah.Apa era adusa intr-un bazin de dimensiune medie de langa locul de rugaciune.De aici, apa era carata intr-un apeduct de piatra spre doua tancuri mai mici, si de aici prin trei ramuri mai mici in rezervorul principal; de aici apeductul asigura aprovizionarea cu apa a celor trei piscine de botez.

S-au descoperit in aceste locuri si alte artefacte incluzind ceramica si monede datand din perioadele romane si bizantine (secolele 1-al 6-lea dupa Cristos).

Itinerarul Pelerinilor

Exista 20 de locatii de la raul Iordan si pina la Wadi Kharrar si Wadi Gharabah ,care se pare ca au format statii pentru pelerinii care veneau de la Ierusalim la Iordan si Muntele Nebo.Acest itinerer comemoreaza locuri legate de vietile unora dintre cei mai mari profeti, incluzind Moise, Iosua, Ilie, Elisei, Ioan Botezatorul si Isus Cristos

 Cind preotul-scriitor francez Denis Buzy a vizitat regiunea in 1930 a descris existenta unor placi albe de mozaic pe majoritatea traseului.

Una dintre cele mai recente descoperiri este un mare complex bisericesc, localizat pe malul estic al Iordanului ,care dateaza din secolele al 5-lea-al 6-lea dupa Cristos.Consista din doua  sau trei biserici, din care s-au pastrat fundatii, pereti , mozaicuri si drumuri pavate cu pietre colorate , colonade din perioda bizantina tarzie.Se pare ca biserica principala a fost construita de imparatul Bizantului Anastasius( 491-518 dupa Cristos) pentru a comemora botezul lui Isus.Au fost scoase la iveala si ceramica si artfacte arhitecturale islamice, datind din secolele al 8-lea-al 9-lea dupa Cristos, dovedind folosirea continua a drumului de catre pelerini la inceputurile epocii  islamice.

Aceasta biserica si un complex din apropierea ei, alcatuit din doua camere ,a fost asociat cu povestea vietii Sfintei Maria Egipteanca.Transformarea acestei foste prostituate si convertirea ei la biserica din Ierusalim, in secolul al 4-lea sau al 5-lea dupa Cristos, a fost pomenita de Patriarhul grec al Ierusalimului Sofronius.El a spus ca vocea Fecioarei Maria I-a spus sa treaca Iordanul si sa caute “odihna”.Ea a trait 47 de ani pe malul de est al Iordanului ,postind si facind rugaciuni.Inainte de a muri, a fost gasita de calugarul Zosima , caruia i-a povestit viata ei.La moartea ei, Zosima a ingropat-o in prezenta unui leu.Prezenta  leilor in Valea Iordanului este atestata in Biblie si  un leu sau un leopard este pictat pe harta de mosaic din biserica de la Madaba.

 

Cavernele sfinte

Malul de est al Iordanului este acoperit de un brau de pomi si tufisuri, numit in Biblie “jungla Iordanului” sau “mandria Iordanului”(Ieremia 12:5, Zacaria 11:3). Locul este deosebit de pitoresc si ai senzatia ca te afli intr-o padure tropicala , acompaniat de cantecul greierilor si lumina licuricilor seara.De la locul botezului si pina la raul Iordan este o poteca ce serpuieste printre pomi  si tufisuri, presarata din loc in loc de mici bancute din joarde.Din loc in loc, excavatile au scos la iveala mici biserici si manastiri, care sunt in curs de renovare.

Actualul izvor al botezului  nu are apa pe timp de vara, doar o placuta comemorativa ii anunta existenta.

La aproximativ un kilometru de aceasta bogata vegetatie, locul devine brusc arid, numit in Biblie zona salbatica.In scrierile pelerinilor din perioada bizantina si a cruciatilor sunt descrise mai multe caverne locuite de calugari. De asemenea excavatiile au scos la iveala o impresionanta conducta de ceramica, ce aducea apa la Bethany de la citiva km la est si  o mare piscina, marginita de o capela.
 Intreaga regiune de la rau pina la dealul lui Ilie este proprietatea  bisericii Greco-ortodoxe, afirmand recunoasterea bisericii ca locul este sfint.

Numeroase texte din perioda bizantina si medievala mentioneaza calugari traind in caverne si celule in aceasta regiune.

John Moschus descrie in cartea sa “Lunca spirituala” ( secolul al 7-lea) un complex calugaresc pe aceste meleaguri.El relateaza povestea calugarului Ion, de la manastirea Abba Eustorgius ,de linga Ierusalim.In pelerinajul sau in Sinai , prin Aqaba, a fost cuprins de febra si s-a adapostit intr-una din caverne.Ioan Botezatorul I-a aparut intr-o viziune  si I-a spus sa renunte la calatorie si sa ramana in acea caverna spunand:           ” aceasta caverna mica este mai mare decat Muntele Sinai.Isus Cristos a venit sa ma viziteze aici”.Calugarul s-a vindecat de febra si ca semn de recunostinta a transformat caverna intr-o biserica pentru pustnicii care traiau in regiune.

Pe malul raului Iordan s-a construit biserica greco-ortodoxa  Sf. Ioan Botezatorul

 

Aceasta este pe scurt povestea locului Botezului Domnului Isus.

Legenda fotografiilor

1.Planul locului Botezului"Al-Maghtas"( l.araba)

2.Inscriptia la locul izvorului Sf. Ioan Botezatorul

3.Izvorul Sf. Ioan Botezatorul

4.Inscriptia de la locul vechilor biserici

5.Locul unde domnul Isus s-a dezbracat de haine pentru Botez

6-18.Ruinele bisericilor de la locul Botezului

19.Actuala piscina pentru botezuri

20-25.Raul Iordan

26-27.Biserica greco-ortodoxa Sf. Ioan construita pe malul raului Iordan

28.Camile la "Al-Maghtas'

29. Mozaicul cu harta Locurilor Sfinte de la biserica Sf.Gheorghe din Madaba

 

 

 

Comentarii (10)

25.07.2012, 14:07

Ma bucur ca v-am descoperit ! Voi citi tot ce ati postat .

01.08.2012, 21:34

Multumesc pentru aprecieri; din pacate am foarte putin timp liber si nu intru prea des pe site.O seara buna!

17.01.2013, 19:06

Am zis că nu citesc azi, dar tot am citit, chit că-mi sunt ochii cam obosiţi.
Relatarea istorică din text, îmbinarea ei cu texte biblice, stilul minunat de scris (uşor de citit deşi sunt temeni lingvistici specifici cu date multe) şi fotografiile de final au creat un articol de nota zece. Pot spune că am văzut pe canalul tv History un documentar din zonă (a botezului) şi am văzut că e puternic militarizată din cauza disensiunilor de la graniţă. Ar fi păcat să fie aşa, asta pentru că acolo este un loc unde oamenii pot învăţa istoria fără carte.
Şi de ce să nu spun că mi-aş dori din suflet să pot vedea acele locuri.
Mulţumesc frumos pentru articol

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs