Se spală roșiile și se șterg cu un prosop de hârtie.
Se spală măslinele, se scurg de apă și se șterg, de asemenea.
Se spală sub jet ușor de apă frunzele proaspete de busuioc/oregano și se zvântă.
Se mărunțesc feliile de șuncă de Praga. Se scoate mozzarela...
Mai întâi am spălat legumele și foile de salată. Am fiert ouăle pentru umplut și am pregătit roșiile cherry pentru umplut.
Am făcut salata boeuf și umpluturile pentru rulouri.
Am făcut salata de vinete și maioneza.
Am pregătit elementele de decor și am răzuit...
Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural. Se păstrează zeama lăsată de ardei, la decongelare, pentru că se va folosi la prepararea tocăniței.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la...
Se face un sirop bine legat din: apă, zahăr tos și vanilie, până ce, la verificare, cade sub formă de bob pe o farfurioară de probă.
Când siropul este bine legat, se ia crăticioara de pe foc și se adaugă untul feliat, ca să se topească mai repede.
După ce untul s-a...
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se curăță, se spală, se taie bețișoare (julienne) și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.
Se curăță ceapa...
Verzișoarele se curăță de foile exterioare, se spală sub jet și se pun la fiert, 10-15 minute, în apă rece cu sare.
După acest interval de timp se strecoară și se lasă să se scurgă de apă.
Se răzuiește cașcavalul pe răzătoarea mare.
Cât timp fierb verzele,...
Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească, se decojesc și se taie/feliază de-a lungul, sau sub formă de cubulețe, după preferință.
Se răzuiește cașcavalul pe răzătoarea mare.
Se unge tava cu unt și se presară o lingură...
Untul se mixează spumă cu zahărul pudră. Se adaugă nuca de cocos și nuca rumenită și măcinată, după care se omogenizează compoziția.
Ciocolata amară și cea cu lapte se mărunțesc și se topesc la bain-marie, cu 50 de grame de unt.
Când ciocolata s-a topit, se ia de pe...
Mai întâi se amestecă bine cacaua cu laptele praf, chiar cu o zi înainte, în așa fel încât să nu mai rămână cocoloașe de lapte praf, care s-ar vedea urât în ciocolată.
Se pune zahărul cu apa la fiert, la foc mediu și se face un...
Cum se prepara Reteta gustoasa de Supa crema de mazare, cu crutoane:
Mazărea se decongelează, se alege, se spală sub jet de apă și se lasă la scurs, în strecurătoare.
Se curăță cartofii și rădăcinoasele, se spală și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când...
Ardeii capia se scot din congelator cu câteva ore înainte de preparare, ca să se decongeleze natural.
Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt gata, se lasă să se răcească, se decojesc și apoi se taie cubulețe.
Se aleg/desprind...
Mai întâi se fac turtele, cu câteva zile înainte dintr-un aluat destul de tare, ca pentru tăiței, din: făină, apă caldă și sare. Din acest aluat (care se prelucrează imediat, nu trebuie lăsat să dospească) se fac foi subțiri, de formă rotundă, pătrată, sau...
Mai întâi se amestecă foarte bine laptele praf și cacaua, chiar cu o zi înainte. Această operațiune cere mai mult timp, pentru că nu trebuie să rămână cocoloașe albe de lapte praf.
Se face un sirop bine legat din apă și zahăr. Când siropul curge bob,...
Se face mai întâi aluatul din: făină, drojdie, zahăr, sare și apă caldă. După încorporarea acestor ingrediente se adaugă o lingură de ulei de floarea soarelui și se mai frământă aluatul 1-2 minute, până ce devine elastic și nelipicios.
Se acoperă...
Cum se prepara Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post
Pentru aluat se mixează margarina cu: zahărul tos, vanilia și sarea. Se adaugă zeama de lămâie, 100 grame de nucă măcinată și apa minerală. Când compoziția este omogenă se adaugă făina amestecată cu...
Se curăță: morcovii, pătrunjelul, țelina, cartofii și dovlecelul (care poate fi lăsat cu tot cu coajă) se spală bine, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece și cu sare.
Cât timp fierb legumele, se curăță ceapa, se spală, se taie și se...
Ardeii copți se scot din congelator cu o seară înainte, ca să se decongeleze natural. Se va folosi și lichidul lăsat de ardei, la decongelare.
Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele și se călește foarte puțin în ulei suficient și la foc mic.
Ardeii copți...
Legumele se curăță, se spală, se porționează și se fierb la aburi, timp de 35-40 de minute.
Brânza tofu se strecoară de lichid, se usucă și se taie felii, cu grosimea de 1 cm.
Se presară: sare, piper și boia de ardei dulce pe ambele fețe ale feliilor de tofu.
Se...
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele (cea verde) și se feliază cea roșie.
Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente și se spală în câteva ape.
Se curăță cartofii, se spală și se taie fiecare cartof în patru.
Usturoiul se curăță, se...
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este nevoie.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt...
Mai întâi se face aluatul din: făină, sare, drojdie, zahăr și apă caldă. După ce se încorporează aceste ingrediente, se adaugă uleiul și se mai frământă încă 2-3 minute până ce se absoarbe total în masa aluatului, care devine elastic și...
Preparare Reteta veche de desert - Grau fiert
Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Când grâul începe...
Se face un aluat potrivit de moale din: făină albă, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și la urmă, ulei de floarea soarelui, pentru definitivarea aluatului, care trebuie să fie, în final, elastic și nelipicios.
Se dă aluatul, acoperit cu un șervet curat, să dospească la...
Salata se spală sub jet de apă și se lasă să se zvânte.
Se curăță ceapa, se spală și se taie julienne.
Se spală roșiile și se înjumătățesc.
Se scurge brânza tofu de lichid, se zvântă și se taie sub formă de cubulețe.
Se prăjesc feliile de...
Legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina, usturoiul și cartofii) se curăță, se spală, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 1,5-2 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se...
Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se sfărâmițează drojdia proaspătă. Se adaugă zahărul tos și vanilia, iar sarea se presară pe părțile laterale, ca să nu fie în contact direct cu...
Se spală frunzele de salată și se scurg bine de apă.
Se spală roșiile cherry și se feliază lămâia.
Se taie chiflele și se golesc de miez.
Se feliază fileul de hering.
Se umplu chiflele cu: frunze de salată, felii de hering, roșii, măsline și felii de...
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun, de asemenea, la călit, cu ceapa și usturoiul.
Se spală ardeii, se curăță de...
Pastele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata fierte, spaghetele se strecoară, se clătesc și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
În timp spaghetele fierb, se curăță ciupercile de pielițe și...
Cum se prepara Ciorba cu legume si perisoare de ciuperci - Reteta gustoasa de post
Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă.
Ciupercile se curăță...
Aperitiv tort Mozzarella
Se spală roșiile și se șterg cu un prosop de hârtie. Se spală măslinele, se scurg de apă și se șterg, de asemenea. Se spală sub jet ușor de apă frunzele proaspete de busuioc/oregano și se zvântă. Se mărunțesc feliile de șuncă de Praga. Se scoate mozzarela...
Platou festiv, pentru revelion
Mai întâi am spălat legumele și foile de salată. Am fiert ouăle pentru umplut și am pregătit roșiile cherry pentru umplut. Am făcut salata boeuf și umpluturile pentru rulouri. Am făcut salata de vinete și maioneza. Am pregătit elementele de decor și am răzuit...
Tocanita de ardei capia copti, cu smantana si mamaliguta
Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural. Se păstrează zeama lăsată de ardei, la decongelare, pentru că se va folosi la prepararea tocăniței. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la...
Desert ciocolata alba de casa, cu fistic si fructe confiate
Se face un sirop bine legat din: apă, zahăr tos și vanilie, până ce, la verificare, cade sub formă de bob pe o farfurioară de probă. Când siropul este bine legat, se ia crăticioara de pe foc și se adaugă untul feliat, ca să se topească mai repede. După ce untul s-a...
Supa de legume, cu sunca taraneasca afumata
Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se curăță, se spală, se taie bețișoare (julienne) și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul. Se curăță ceapa...
Varza de Bruxelles cu sos alb, la cuptor
Verzișoarele se curăță de foile exterioare, se spală sub jet și se pun la fiert, 10-15 minute, în apă rece cu sare. După acest interval de timp se strecoară și se lasă să se scurgă de apă. Se răzuiește cașcavalul pe răzătoarea mare. Cât timp fierb verzele,...
Cartofi gratinati, cu smantana si cascaval, la cuptor
Cartofii se spală și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească, se decojesc și se taie/feliază de-a lungul, sau sub formă de cubulețe, după preferință. Se răzuiește cașcavalul pe răzătoarea mare. Se unge tava cu unt și se presară o lingură...
Desert bilute de ciocolata
Untul se mixează spumă cu zahărul pudră. Se adaugă nuca de cocos și nuca rumenită și măcinată, după care se omogenizează compoziția. Ciocolata amară și cea cu lapte se mărunțesc și se topesc la bain-marie, cu 50 de grame de unt. Când ciocolata s-a topit, se ia de pe...
Desert ciocolata de casa, cu stafide aurii si aroma de alune de padure
Mai întâi se amestecă bine cacaua cu laptele praf, chiar cu o zi înainte, în așa fel încât să nu mai rămână cocoloașe de lapte praf, care s-ar vedea urât în ciocolată. Se pune zahărul cu apa la fiert, la foc mediu și se face un...
Reteta gustoasa de Supa crema de mazare, cu crutoane
Cum se prepara Reteta gustoasa de Supa crema de mazare, cu crutoane: Mazărea se decongelează, se alege, se spală sub jet de apă și se lasă la scurs, în strecurătoare. Se curăță cartofii și rădăcinoasele, se spală și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când...
Salata de cartofi, cu ardei copti si salata verde creata
Ardeii capia se scot din congelator cu câteva ore înainte de preparare, ca să se decongeleze natural. Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt gata, se lasă să se răcească, se decojesc și apoi se taie cubulețe. Se aleg/desprind...
Turte cu julfa si nuci, sau Pelincile (Maicii) Domnului
Mai întâi se fac turtele, cu câteva zile înainte dintr-un aluat destul de tare, ca pentru tăiței, din: făină, apă caldă și sare. Din acest aluat (care se prelucrează imediat, nu trebuie lăsat să dospească) se fac foi subțiri, de formă rotundă, pătrată, sau...
Desert ciocolata de casa, cu migdale
Mai întâi se amestecă foarte bine laptele praf și cacaua, chiar cu o zi înainte. Această operațiune cere mai mult timp, pentru că nu trebuie să rămână cocoloașe albe de lapte praf. Se face un sirop bine legat din apă și zahăr. Când siropul curge bob,...
Pizza de post, cu ciupercute intregi
Se face mai întâi aluatul din: făină, drojdie, zahăr, sare și apă caldă. După încorporarea acestor ingrediente se adaugă o lingură de ulei de floarea soarelui și se mai frământă aluatul 1-2 minute, până ce devine elastic și nelipicios. Se acoperă...
Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post
Cum se prepara Prajitura cu gem si nuca - Reteta delicioasa de post Pentru aluat se mixează margarina cu: zahărul tos, vanilia și sarea. Se adaugă zeama de lămâie, 100 grame de nucă măcinată și apa minerală. Când compoziția este omogenă se adaugă făina amestecată cu...
Supa crema de dovlecel, cu crutoane si ceapa verde
Se curăță: morcovii, pătrunjelul, țelina, cartofii și dovlecelul (care poate fi lăsat cu tot cu coajă) se spală bine, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece și cu sare. Cât timp fierb legumele, se curăță ceapa, se spală, se taie și se...
Pilaf cu ardei copti si ceapa verde
Ardeii copți se scot din congelator cu o seară înainte, ca să se decongeleze natural. Se va folosi și lichidul lăsat de ardei, la decongelare. Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele și se călește foarte puțin în ulei suficient și la foc mic. Ardeii copți...
Branza tofu la grill, cu legume la aburi
Legumele se curăță, se spală, se porționează și se fierb la aburi, timp de 35-40 de minute. Brânza tofu se strecoară de lichid, se usucă și se taie felii, cu grosimea de 1 cm. Se presară: sare, piper și boia de ardei dulce pe ambele fețe ale feliilor de tofu. Se...
Garnitura de cartofi si ciuperci, la cuptor
Se curăță cepele, se spală, se taie rondele (cea verde) și se feliază cea roșie. Se curăță ciupercile de pielițe și de filamente și se spală în câteva ape. Se curăță cartofii, se spală și se taie fiecare cartof în patru. Usturoiul se curăță, se...
Supa de rosii, cu ciuperci si orez (de post)
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este nevoie. Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt...
Pizza picanta de post, cu peste
Mai întâi se face aluatul din: făină, sare, drojdie, zahăr și apă caldă. După ce se încorporează aceste ingrediente, se adaugă uleiul și se mai frământă încă 2-3 minute până ce se absoarbe total în masa aluatului, care devine elastic și...
Reteta veche de desert - Grau fiert
Preparare Reteta veche de desert - Grau fiert Grâul (arpacașul) se spală în mai multe ape și se pune la fiert, la foc mic, cu 300-400 ml de apă rece și cu praful de sare. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Când grâul începe...
Placinte Poale-n brau de post, cu cartofi si ceapa verde
Se face un aluat potrivit de moale din: făină albă, sare, drojdie, zahăr, apă caldă și la urmă, ulei de floarea soarelui, pentru definitivarea aluatului, care trebuie să fie, în final, elastic și nelipicios. Se dă aluatul, acoperit cu un șervet curat, să dospească la...
Salata de rosii cu branza tofu
Salata se spală sub jet de apă și se lasă să se zvânte. Se curăță ceapa, se spală și se taie julienne. Se spală roșiile și se înjumătățesc. Se scurge brânza tofu de lichid, se zvântă și se taie sub formă de cubulețe. Se prăjesc feliile de...
Supa crema de legume, cu tofu si crutoane
Legumele (morcovii, pătrunjeii, țelina, usturoiul și cartofii) se curăță, se spală, se taie cubulețe, sau rondele și se pun la fiert, cu 1,5-2 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se...
Desert panettone de post
Se pune făina în vasul pentru frământat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se sfărâmițează drojdia proaspătă. Se adaugă zahărul tos și vanilia, iar sarea se presară pe părțile laterale, ca să nu fie în contact direct cu...
Cosulete aperitiv, cu file de hering
Se spală frunzele de salată și se scurg bine de apă. Se spală roșiile cherry și se feliază lămâia. Se taie chiflele și se golesc de miez. Se feliază fileul de hering. Se umplu chiflele cu: frunze de salată, felii de hering, roșii, măsline și felii de...
Tocanita de dovlecei
Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie grosier și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se pun, de asemenea, la călit, cu ceapa și usturoiul. Se spală ardeii, se curăță de...
Spaghete cu ciuperci, in sos de usturoi
Pastele se pun la fiert, în apă clocotită cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata fierte, spaghetele se strecoară, se clătesc și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă. În timp spaghetele fierb, se curăță ciupercile de pielițe și...
Ciorba cu legume si perisoare de ciuperci - Reteta gustoasa de post
Cum se prepara Ciorba cu legume si perisoare de ciuperci - Reteta gustoasa de post Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, țelină) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Ciupercile se curăță...