
publicat la 14.05.2025
publicat la 17.04.2025
publicat la 10.03.2025
Masa, chiuveta si dulapurile sunt mereu pline de vase murdare. Le pui deasupra cate un strat consistent de sare, sa nu se strice, si ai rezolvat problema. Le speli saptamana viitoare.
Bucataras.ro
[email protected]
Bors de fasole verde
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță cepele și usturoiul se spală,...
Desert tarta normanda cu mere
Se face un aluat pentru tarte din: făină, 1 ou, 100 grame de unt rece și zahăr pudră. Se întinde o foaie de aluat, se pune în tava pentru tarte și se înțeapă. Se acoperă foaia cu hârtie de copt, peste care se pun: bile, fasole, sau orez, pentru ca aluatul să nu...
Desert trandafirasi in foietaj
Se aleg mere frumoase, fără defecte, se spală bine, se șterg cu un prosop curat și fiecare măr se taie în două bucăți. Se îndepărtează sâmburii și fiecare jumătate de măr se feliază în lamele subțiri, cu tot cu coajă. Se pun lamelele într-un bol,...
Salata de paste, cu hering afumat in ulei
Se fierb pastele în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când sunt gata fierte, se strecoară, se clătesc cu apă rece și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă. Se curăță cepele, se spală, se zvântă și apoi se taie codițele, sub formă...
Ciorba de cartofi noi, cu varza murata si smantana
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când este cazul. Cât timp fierb rădăcinoasele, se...
Cus-cus cu sos de ciuperci si smantana
Se curăță ciupercile de pielițe, filamente și de baza piciorușelor, se spală în câteva ape și se taie, dar nu foarte mărunt. Se curăță cepele și usturoiul, se spală, și se mărunțesc. Se toarnă uleiul în tigaie și când se încălzește se...
Sos de ciuperci, cu smantana
Se curăță ciupercile de pielițe și filamente, se îndepărtează baza piciorușelor, se spală bine în câteva ape și se taie, dar nu bucățele foarte mici. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se mărunțesc. Se pune în tigaie uleiul și apoi untul...
Desert tort Tiramisu
Se fierbe o cafea tare (naturală sau instant) și se lasă apoi să se răcească. Între timp se pregătește crema. Se amestecă gălbenușurile cu zahărul tos fin și se adaugă, puțin câte puțin, laptele fiert, rece. Se dă compoziția la bain marie și se amestecă...
Salata de vinete, in stil grecesc (2)
Vinetele se scot de seara din congelator și se lasă într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se, să lase toată zeama. A doua zi, vinetele se tamponează cu un prosop de hârtie absorbantă, ca să nu mai rămână umede și apoi se taie sub formă de cubulețe....
Ciorba de rasol de vita, acrita cu varza murata
Rasolul se curăță de pielițe, se spală bine, ca să nu mai rămână așchii de oase și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Se curăță cepele și...
Salata de cartofi, cu ceapa verde si maioneza
Cartofii se spală de pământ, se curăță de coji și se pun la fiert, cu apă rece. Când sunt gata, se scot din apa în care au fiert și se lasă să se răcească, după care se taie sub formă de cubulețe. În timp ce cartofii fierb, se face maioneza, dintr-un...
Langosi cu branza de burduf si marar
Pentru aluat, se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat, se face o adâncitură în mijlocul ei și acolo se pune drojdia mărunțită, cu zahărul. Se toarnă puțină apă caldă în mijlocul vasului și se amestecă bine, până ce se...
Tocanita de ciuperci cu ardei grasi
Se curăță cepele roșii și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare. Se curăță ciupercile de pielițe și filamente, se spală în câteva ape și apoi se feliază. Se adaugă...
Salata de vinete, in stil grecesc (1)
Vinetele se scot din congelator cu o seară înainte și se pun într-o strecurătoare, pentru ca decongelându-se natural, să se scurgă și de lichid. A doua zi, când vinetele s-au scurs bine de lichid, se tamponează cu un prosop de hârtie și apoi se...
Ciorba taraneasca de spanac
Preparare Ciorba taraneasca de spanac Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se mărunțesc și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se alege spanacul, se rup rădăcinile și...
Mamaliguta cu branza de burduf si oua posate
Se pune apa cu sare în ceaun, la fiert și când începe să se încălzească, se toarnă făina ”în ploaie” amestecându-se întruna, ca să nu se formeze cocoloașe. În timp ce mămăliguța fierbe, se fac ouăle poșate (ca să...
Drob mozaic, din ficatei de pui
Se curăță, se spală și se taie rondele ceapa verde și usturoiul. Se aleg frunzele de pătrunjel și mărarul, se spală și se toacă. Se fierb tari ouăle, se răcoresc, se curăță de coji și se taie în sferturi. Ficățeii se curăță de pielițe, se spală și se...
Colac impletit in 4
În vasul pentru frământat se pune făina amestecată cu sarea și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, untul topit și ouăle. Se toarnă puțin lapte cald și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului,...
Salata din icre de crap, reteta revizuita
Icrele se pun într-o strecurătoare în care s-a întins în prealabil o bucată de tifon. Se spală icrele sub jetul de apă, până ce dispare orice urmă de sânge. Se lasă apoi în strecurătoare, ca să se scurgă de toată apa. Între timp se...
Oua rosii, vopsite natural
Mai întâi trebuie pregătită ”vopseaua”. Se pun cojile de ceapă într-un vas (să fie mai mult de jumătate) se acoperă bine cu apă rece și se dă oala la fiert, la foc iute. După ce apa s-a colorat, se mai lasă să fiarbă încă 5-6 minute după care se...
Salata Medalion, de post
Cartofii se spală bine și se pun la fiert, cu apă rece. Când sunt gata, se strecoară de apă și se lasă să se răcorească. Între timp se spală celelalte legume și se pregătesc pentru salată: roșiile se feliază, ceapa se taie rondele, iar ardeii grași se curăță de...
Paste in sos picant
Mai întâi se face sosul. Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu ceapa și usturoiul. Când roșiile s-au topit puțin, se...
Chiftelute marinate, cu cartofi natur
Carnea se spală, se scurge de apă, se curăță de pielițe și se toacă fin. Se curăță ceapa, se spală, se mărunțește și se călește ușor, până ce se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic, iar când se răcește, se pune într-o strecurătoare, ca...
Ciorba de cartofi, cu ciuperci
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul. Cepele și usturoiul se curăță, se...
Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar
Mai întâi se pregătește umplutura. Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți (sau aproape fierți) se strecoară de apă și se lasă la răcit, după care se curăță de coji și se dau prin răzătoarea mare. Se curăță ceapa...
Desert tort de post Excelent
Se fac mai întâi foile, chiar cu o zi înainte. Se amestecă ingredientele solide (zahărul, grisul, sarea) și se încorporează pasta de tomate. Se adaugă bicarbonatul de sodiu stins în puțin oțet și treptat, celelalte ingrediente lichide (uleiul și apa). Se...
Tocanita de ciuperci, cu ardei copti
Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural. Se curăță cepele galbene și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic. Se curăță ciupercile, se spală în...
Desert melcisori de post, cu scortisoara
Făina amestecată cu praful de sare se pune în vasul pentru frământat și se face o adâncitură în mijlocul ei, în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul, vanilia, coaja răzuită de portocală și de lime. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă...
Pilaf cu urzici si leurda
Se îndepărtează rădăcinile urzicilor, se spală foarte bine, în 5-6 ape, după care se pun la fiert, cu o linguriță de sare. Când sunt gata fierte, se strecoară și se lasă în așteptare. Cine vrea, poate păstra zeama strecurată, ca să o folosească la pilaf....
Bors de primavara, cu loboda si cartofi
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie. Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se dau prin răzătoarea mare și se călesc, cu...