
publicat la 14.05.2025
publicat la 17.04.2025
publicat la 10.03.2025
Romica Jurca a zis de dimineață ceva despre tine. Cică azi ești în ceață. După amiază sunt posibile averse temporare pe strada ta. Noroc că spre seară răsare soarele.
Bucataras.ro
[email protected]
Desert cremsnit
Se amestecă ușor puțin lapte dulce (rece, dar fiert) cu amidonul, până se dizolvă. Într-o cratiță (cu fund dublu, dacă se poate) se pune restul de lapte, în care se adaugă amidonul dizolvat, cele 5 gălbenușuri și zahărul. Se bate compoziția cu telul, până...
Desert tarta cu mere, afine si dulceata de trandafiri
Se freacă untul moale cu zahărul pudră, se adaugă smântâna și oul, iar când compoziția s-a omogenizat se adaugă făina. Rezultă un aluat moale, fraged care se va ține în frigider cel puțin 30 minute. Între timp, se spală merele, se curăță de coji, de...
Desert bezele cu bombonele
Cele 5 albușuri se mixează cu 1 praf de sare până se fac spumă, după care se adaugă zeama de lămâie, vanilia și apoi zahărul pudră, treptat, puțin câte puțin, până la epuizarea lui. Se continuă mixarea, până ce compoziția nu cade din bol, dacă este...
Desert prajitura de post, cu morcovi si mere
Merele se spală, se curăță de coajă și se răzuie pe răzătoarea mare, după care se pun la călit într-o cratiță în care s-au pus în prealabil două linguri de ulei. Când merele încep să se înmoaie, se adaugă 4 linguri de zahăr tos și se amestecă...
Desert prajitura gen Tiramisu
Se fierb 2 linguri de cafea decofeinizată, cu 3 linguri de zahăr și 300 ml apă. Se lasă la răcit. Se separă gălbenușurile de albușuri și se mixează cu 125 grame de zahăr tos fin, până se fac spumă. Se încorporează cele două linguri de lapte, după care se dă...
Desert ciocolata de casa
Se amestecă din timp laptele praf cu cacaua, având grijă să nu rămână cocoloașe. Această operațiune necesită mai mult timp și răbdare, așa că poate fi făcută cu o zi înainte de prepararea propriu-zisă a ciocolatei. Într-o cratiță specială, folosită...
Desert tort Fulgi de nea
Pentru blat, se bat albușurile spumă, cu sarea și zahărul (pus puțin câte puțin) se adaugă treptat gălbenușurile, apoi nuca și la urmă făina, în care s-a amestecat praful de copt. Se pune compoziția într-o tavă cu diametrul de 22 cm, prevăzută cu hârtie de...
Desert inghetata de caise confiate
Gălbenușurile se separă de albușuri și se mixează cu 2-3 linguri de zahăr tos fin, după care se pun la bain-marie, la foc mic, până se îngroașă. După ce amestecul s-a îngroșat, se lasă puțin să se răcorească. Între timp, se scot caisele confiate...
Desert inghetata de vanilie / Reteta cu nr. 100
Se separă gălbenușurile de albușuri și se mixează cu 3 linguri de zahăr tos fin și cu semințele de la 1/2 baton de vanilie, după care se pun la bain-marie și se amestecă, până se topește zahărul și compoziția se îngroașă. Se ia cratița de pe foc, se lasă puțin...
Desert inghetata de capsuni confiate
Scoateți fructele din borcan, fără sirop și mixați-le bine, fără a insista dacă mai rămân câteva bucățele de fructe (unora chiar le place să simtă fructele în înghețată). Turnați încet laptele condensat peste fructe și continuați mixarea,...
Desert inghetata cu ciocolata
Se taie în bucățele mici 1/2 tabletă de ciocolată. Cele trei gălbenușuri se mixează bine cu 3 linguri rase de zahăr, apoi se pun la bain-marie (chiar dacă nu s-a topit încă tot zahărul) cu 2-3 linguri de lapte, (care ajută la topirea zahărului) și se amestecă...
Gem de caise
Se spală caisele și se scot sâmburii. Cine vrea, poate să curețe fin pielițele caiselor, cu un cuțitaș. Eu am lăsat caisele cu pielițe. Se pun jumătățile de caise cu zahărul, în straturi, într-un vas încăpător și se dau la cuptor la foc iute. Din...
Desert prajitura Lamaita
Pentru blat, se mixează bine albușurile cu zahărul adăugat puțin câte puțin. Când s-a pus tot zahărul, se adaugă vanilia și gălbenușurile și se mixează întruna. După ce zahărul s-a topit, se adaugă și făina albă, având grijă să nu se formeze...
Desert tarta cu caise
Caisele se spală, se scurg de apă, se taie în sferturi, se presară cu zahăr și se lasă cel puțin jumătate de oră, ca să elibereze siropul. Se mixează albușurile până încep să crească și atunci se adaugă, pe rând, cele patru linguri de zahăr și...
Poale-n brau - reteta traditionala de placinte moldovenesti
Cum se face Poale-n brau - reteta traditionala de placinte moldovenesti Se face un aluat potrivit de moale din făină, drojdie, zahăr, cele două gălbenușuri, vanilie și laptele cald. Când aluatul s-a format, începeți să adăugați uleiul, puțin câte puțin,...
Dulceata de visine
Alegeți vișine întregi, tari, proaspete și fără pete. Spălați-le în două-trei ape, lăsați-le puțin la scurs și apoi scoateți-le sâmburii, având grijă să nu le terciuiți (să-și păstreze forma rotundă, pe cât posibil). Într-o cratiță...
Desert prajitura chinezeasca
Se mixează bine untul cu zahărul, după care se adaugă pe rând cele 3 gălbenușuri, cacaua, esența de migdale și nucile măcinate. Se bat spumă cele 6 albușuri, se încorporează foarte bine în compoziția cu nuci, după care se înglobează și făina, cu grijă,...
Desert prajitura cu branza dulce
Pentru blat, se amestecă bine zahărul, cu ouăle, laptele, uleiul, vanilia și apoi făina (în care a fost încorporat praful de copt), având grijă să nu se formeze cocoloașe. Se va forma un aluat care curge, dar mai legat și mai dens decât o smântână...
Desert pateuri cu branza dulce
Se scoate foietajul din congelator și se lasă la dezghețat. Se amestecă/mixează foarte bine brânza de vaci dulce cu zahărul, ouăle, vanilia, făina și esența de rom. Când compoziția este uniformă și suficient de legată, puteți trece la umplerea pateurilor. Se...
Desert rulouri rapide cu branza dulce
Se decongelează foile de plăcintă și se topește untul. Faceți umplutura, mixând foarte bine brânza de vaci, bine scursă, cu zahărul, vanilia, făina și ouăle. Când compoziția este uniformă, amestecați în ea și stafidele. Desfaceți cu grijă pachetul de...
Desert prajitura cu nuci si smantana
Se amestecă zahărul cu ouăle, vanilia și uleiul până se dizolvă, după care se adaugă bicarbonatul stins cu oțet. În această compoziție se încorporează puțin câte puțin făina. La început, se folosește lingura pentru a amesteca ingredientele, dar...
Dulceata de caise
Se aleg caise proaspete, tari, nu prea mari și nu prea coapte, fără deficiențe. Se spală caisele și se curăță coaja foarte subțire, cu un cuțit bine ascuțit. Dacă fructele sunt mari, se taie în două. Odată curățate, se pun într-un vas, în care s-a dizolvat...
Desert reteta de preparare a papanasilor prajiti
Reteta de preparare a papanasilor Se amestecă brânza (care trebuie să fie bine scursă) cu cele două ouă, zahărul, vanilia, bicarbonatul și sarea până ce rezultă o compoziție uniformă. Când zahărul s-a dizolvat în această compoziție, se adaugă făina,...
Dulceata de trandafiri
Se scutură bine petalele pentru a îndepărta grăuncioarele de polen, după care se taie cu un foarfece de bucătărie curat (sau se rupe cu mâna) partea albă de la baza lor. 150 grame de petale se freacă ușor cu o jumătate de linguriță de sare de lămâie, până...
Desert prajitura Alba ca zapada
Pentru blat, se amestecă bine zahărul cu ouăle, uleiul, vanilia, amoniacul stins cu oțet (eu pun bicarbonat), până ce se dizolvă, după care se adaugă făina, puțin câte puțin, până devine un aluat elastic și potrivit de moale care să se poată întinde ușor....
Dulceata de fragi
Fragii se aleg bine, unul câte unul, se pun într-o sită, se curăță de codițe și se cufundă de 2-3 ori în apă rece pentru a fi sigur curați. Când s-au scurs bine se pun într-o farfurie adâncă (să fie plină cu vârf) și se lasă în...
Dulceata de capsuni reteta
Dulceata de capsuni reteta Se aleg căpșunile de aproximativ aceeași dimensiune, se curăță de codițe se spală bine, cufundându-le de câteva ori în apă rece, pentru a se curăța de pământ și se lasă să se scurgă de apă. Se introduc căpșunile...
Desert reteta de preparare a papanasilor fierti
Reteta de preparare a papanasilor Se pune o oală cu aproximativ 2 litri de apă, la fiert, cu sare, pentru a fierbe în ea papanașii. Se amestecă bine, brânza de vaci cu zahărul, vanilia, gălbenușul, făina albă, grisul, sarea și albușul bătut spumă. Când...
Desert malai dulce (Alivenci)
Se amestecă bine brânza dulce cu smântâna, ouăle, zahărul, sarea, bicarbonatul și untul topit. Peste această compoziție, se toarnă laptele și apoi se adaugă mălaiul și făina, cu grijă, să nu se formeze cocoloașe. Compoziția trebuie să fie lichidă, dar mai...
Desert briose pufoase cu ciocolata, pentru cafea
Se taie ciocolata în mici bucățele, care vor fi încorporate în brioșe. Se separă albușurile de gălbenușuri și se bat/mixează spumă. După ce au început să crească, se adaugă zahărul pe rând, câte o lingură și apoi, vanilia. Se adaugă și...