Cu toții poftim la produsele prăjite pane, deși au un aport caloric cam mare. Dar, din când în când, ne putem permite un mic răsfăț cu astfel de preparate. Ce înseamnă să gătești pane un aliment? Se referă la tot cea ce este trecut prin ou, făină și pesmet. În România, preparatele pane sunt mai cunoscute în partea de vest a țării, deoarece este un concept inspirat din bucătăria austriacă și germană.
Un ingredient important, care face diferența față de celelalte alimente prăjite în crustă, este pesmetul. Toate celelalte forme de producere a unei cruste prin prăjire care nu includ pesmetul, nu sunt preparate pane. Prin urmare, îți oferim câteva trucuri de obținere a unei cruste crocante și delicioase cu aceste ingrediente.
Importanța recipientului în care se gătesc preparatele
Echipamentul necesar pentru preparatele pane este variat și ofertant. O tigaie din fontă cu fundul gros sau o tigaie din teflon sunt opțiuni prin intermediul cărora preparatele pane se pot găti repede și bine. Mai este necesar să ai și un termometru de bucătărie pentru a măsura temperatura optimă de prăjire. De asemenea, o friteuză clasică sau una semiprofesională te ajută să prepari alimentele pane într-un timp foarte scurt și ușor. Și aici opțiunile sunt variante. Cei de la Hendi au pregătit un ghid foarte util care te ajută să alegi friteuza în funcție de necesități.
Alegerea uleiului potrivit
Puțini știu, chiar și cei mai experimentați în ale bucătăriei, că uleiul joacă un rol important în prepararea alimentelor pane. Pentru a obține o crustă galbenă, rumenă și gustoasă este indicat să folosești uleiuri rafinate, cu un punct de ardere ridicat. Indiferent de recipient, nu refolosi uleiul decât o dată, maxim de două ori, deoarece la o utilizare multiplă temperatura de ardere va fi mai mică, iar alimentele vor primi un gust de rânced. Cel mai bun ulei pentru prăjit la friteuze și tigăi este uleiului de canola. Acesta este mult mai accesibil și ieftin în țări precum Canada și SUA. Pentru consumul local, uleiul de floarea soarelui și cel de palmier este ideal pentru preparatele pane.
Temperatura ideală a uleiului
Temperatura la care preparatele pane încep să se prăjească bine și să devină aurii este între 150°- 190°. La acest punct de ardere, bucățile mici de pesmet de pe alimente încep să fie caramelizate și să-și schimbe culoarea. Este bine ca pentru aceste produse să foloseaști uleiuri cu puncte de ardere ridicate.
Procesul de pregătire a alimentelor este la fel de important
Fie că vrei să gătești fileuri de pește, de pui, conopidă sau dovlecei pane, este esențial ca ele să fie bine spălate, apoi uscate cu prosoape de hârtie. După aceea, se adaugă condimentele. Peștele și puiul nu necesită decât sare și piper. Se lasă la odihnit câteva minute pentru ca sarea și piperul să acționeze asupra lor și să frăgezească carnea. De abia după aceea se îmbracă în ou, făină și pesmet. Un alt secret, este ca uleiul din tigaie sau din friteuză să fie bine încins, astfel încât prăjirea să producă acea crustă aurie în jurul preparatului, iar conținutul să fie pufos și fraged.
Acestea sunt doar câteva dintre trucurile simple și accesibile prin care poți obține preparate pane delicioase, dar pentru cei pasionați de bucătărie,
thespruceeats.com vine și cu alte sugestii utile și la îndemână. Spor la gătit!
Sursa foto: unsplash.com