In bucataria romaneasca painea este nelipsita de la masa. Fie ca este o paine simpla neagra, fie ca este o franzela alba frumos rumenita sau este o paine de tarate sau de secara, painea este prezenta alaturi de ciorbe si mancaruri simple sau complicate, alaturi de bucata de branza proaspat facuta, alaturi de cana cu ceai sau lapte proaspat sau pur si simplu fara nimic altceva.
Nu cu multa vreme in urma painea se facea de catre gospodinele de la tara acasa si se cocea in cuptorul de sub sopron. Aroma si mirosul imbietor se raspandea in intrega gospodarie si prima paine intodeauna se rupea in bucati potrivite si se manca aprope cu sfintenie de catre toti cei ai casei. Apoi se scoteau painile din cuptor, se stropeau cu putina apa si se impachetau intr-un stergar curat. Se pastrau astfel pana cand painea era adusa la masa si se impartea de catre stapanul casei, incepand de la cel mai in varsta membru al familiei pana la cel mai mic.
Painea este prezenta in traditia romaneasca ca un reper simbolic in cele trei ipostaze din viata noastra: nasterea, casatoria sau moartea. In toate aceste momente painea este sarbatorita sau comemorata. Painea se imparte si se daruieste ca anafura in biserica, simbolizand trupul jertfit al mantuitorului, se ofera cu sare pentru intampinarea oaspetilor dragi , sau se ofera ca ofranda la comemorarea mortilor sau la inmormantari.
Imi aduc aminte ca in copilaria mea (destul de indepartata) bunica a impus reguli severe de comportament la masa pe care toti ai casei le respectam cu sfintenie. Bunica mea prepara painea si tot ea o impartea la masa. Prima data rupea o bucatica de paine si o arunca peste spate intr-un fel anume (ca un ritual) pentru cei morti, apoi facea cu cutitul o cruce imaginara pe paine si abia dupa aceea taia feliile de paine. Nu lasa niciodata cutitul infipt in paine, gest pe care il asocia cu o crima imaginara, iar ultima bucatica de paine era intotdeauna mancata. Mare pacat era sa arunci resturile de paine de la masa. Ele se pastrau pentru o masa mai tirzie sau erau date ca hrana pasarilor sau vitelor din batatura.
Dar acele vremuri in care painea se facea acasa au trecut. Avem acum o mare varietate de sortimente de paine. Nu trebuie decat sa alegem painea dupa preferintele noastre (ingrediente, gust, forma) si sa nu uitam ca este un aliment hranitor, gustos si sanatos.
Este bine ca atunci cand alegem o paine aceasta sa contina ingrediente naturale (care nu au suferit procese complexe de procesare), fara aditivi si fara conservanti. O paine care ramane proaspata mai multa vreme, care nu se usuca usor si care nu se sfarama.
Este bine sa preparam si noi o paine acasa fie folosind o reteta veche ramasa de la bunicile noastre, fie folosind ultima aparitie lamoda, masina de facut paine. Ne vom bucura astfel de aroma imbietoare a painii proaspate facute acasa si de atmosfera familiala care se creeaza in jurul mesei.