Zilele trecute am cumparat o ladita de portocale bio, si cum ma durea sufletul sa arunc bunatate de coaja bio, m-am hotarat sa aplic o metoda pe care o vazusem pe net ceva vreme in urma.Initial am fost tentata sa ma infing in toata ladita cu instrumentul de curatat cartofi dar apoi m-am razgandit si le-am spalat bine pe toate,le-am pus in fructiera si cum suntem in familie, mi-am permis sa decojesc fiecare portocala inainte de a fi mancata de unul din noi.
Pe calorifer am pus o bucata  de hartie de copt,iar peste ea cojile de portocala,pe care am avut  grija sa le curat fara sa iau prea mult din partea alba,cea amara. E  de-ajuns sa nu exercitam prea multa forta atunci cand curatam,si va fi  bine.Chiar daca ramane putina, se indeparteaza foarte usor cu un cutit  mic.
Am pus cojile pe hartia de copt asezata pe calorifer si le-am  lasat sa  imi parfumeze casa si sa imi imbie spiritul pana a doua zi.Cat  de poetic suna,si totusi e pura realitate. Pentru orice  eventualitate,eu le-am mai lasat, si am adaugat mereu alte coji de la  portocalele mancate.Puteti sa le decojiti pe toate,ca nu se intampla  nimic cu portocalele ramase "goale",  vor fi cam uratele si atat.
Inca  mai am din ele,dar e o operatiune atat de usoara incat ma gandesc sa  mai cumpar o ladita,fiindca a inceput sa imi placa chestia.
In cazul  in care  vreti sa le faceti pe toate deodata,si sa nu asteptati  mult,puteti la fel de bine sa le puneti in tava cuptorului,pe hartie de  copt,la cca 70-80 ° cuptor ventilat,timp de 4-5 ore.Vor fi gata cand vor  arata ca in poza de mai jos,si se vor rupe foarte usor.Pentru cine are deshidratator,e si mai usor.
Odata  deshidratate, trebuiesc lasate la racit, dupa care le macinam in robot  sau intr-o rasnita de cafea.
Daca doriti sa aromatizati ceaiuri sau alte bauturi,lasati-le  intregi.Atat aceastea cat si praful obtinut prin macinare trebuiesc  pastrate la loc racoros si uscat, si ferite de lumina directa.
Cu cca  2 kg de portocale veti obtine un borcanel mic, insa foarte concentrat.
Praful  obtinut are o aroma ametitor de puternica si e de-ajuns foarte putin  pentru a obtine rezultate intense. Il putem folosi pentru a aromatiza  salate de fructe, prajituri,checuri,creme,clatite,sosuri dulci sau  sarate, pentru a condimenta carne,salate,peste,etc.
Daca gasiti  mandarine bio, vor avea o aroma putin diversa, mai dulceaga si discreta,  insa care va face diferenta adaugata unui preparat.
In toata casa va domina un imbietor parfum de portocale…De pace interioara...



 
						 
	 
	 
                         
                         
                         
                         
						
						
					 si eu le rad si le pun cu zahar in borcan...dar asta dupa ce frec cu det de vase portocalele si lamaile de le vine rau...da cum ii aia...portocale bio.??
 si eu le rad si le pun cu zahar in borcan...dar asta dupa ce frec cu det de vase portocalele si lamaile de le vine rau...da cum ii aia...portocale bio.??  am intrebat da pe la noi nu a auzit nimeni de asa ceva
 am intrebat da pe la noi nu a auzit nimeni de asa ceva 
 
						
						
					 
						
						
					
 
                                             
                









 
  



 
                                                     
                                                    




 
					