Gutuia - aliment sau medicament?

Postat de Corinuta in Cu de toate pe 27 Noi 2010, 22:44

Gutuia - aliment sau medicament?

Mai sunt denumite si “ merele de aur”. In Italia exista si astazi regiuni in care oaspetii sunt primiti cu vin si dulceata de gutui.

Inca din cele mai vechi timpuri, gutuia a fost folosita pentru calitatile sale terapeutice;medicii tibetani o foloseau pentru tratarea bolilor de urechi, cei din Orientul Apropiat , in tulburari digestive, diaree, hemoragii.

Compozitie:70% apa, 7-8% zaharuri, saruri de calciu, magneziu, fier, fosfor, cupru, sulf, potasiu, vitamine B1,B2,B6, C, E, PP, beta-caroten, protide, acizi organici ( acid citric ) tanine, pectine, mucilagii si amigdalina ( in seminte ), valoare energetica: 345Kcal/100gr.

Actiune: pulpa fructului are proprietati astringente, utilizat in diaree la copii, are efect emolient ( semintele) eficient in tuse, efect antihemoragic, tonifiant ,stimuleaza pofta de mancare, datorita acidului citric si pectinei, are efect benefic asupra sistemului circulator, diminueaza tensiunea arteriala, mucilagiile vegetale sunt amestecuri de polizaharide care in combinatie cu apa dau o substanta precum gelatina, actionand ca un izolator la nivelul mucoasei tubului digestiv, plamanilor, rinichilor, cailor urinare putand fi utilizate in caz de inflamatii ale mucoaselor cailor respective, edeme renale, in plus are proprietati analgezice, antispasmotice, expectorante, tonice, stimulente, iar asupra psihicului dau curaj, imbunatatesc starea de spirit.

Indicatii:diaree, dizenterie (pulpa de fruct sau decoct , frunzele in infuzie sunt indicate in diaree), in bronsite, traheita, laringita, faringita, amigdalita, stomatita ( infuzie din 2 ligurite la 1 litru de apa), in hemoptizii, hemoragii uterine, hemoroizi ,anemie, boli cardiace. 
In uz extern se folosesc mai ales semintele pentru calmarea iritatiilor pielii, tratarea crapaturilor, degeraturi, arsuri, eczema, plagi, iar sub forma de gargarisme in laringite, faringite, amigdalite, stomatite, tratamentul hemoroizilor etc.

Cura: consumate ca atare stimuleaza pofta de mancare, asigura o buna parte din necesarul de fier dupa un consum de gutui zilnic, timp de doua saptamani ;fructul cu gustul sau astringent,acrisor, taie greata; inca din Evul Mediu se stia ca ajuta digestia ; in Spania, Portugalia preparatele din gutui ( gem, marmelada ) sunt indicate in afectiuni ale intestinului; cuvantul marmelada provine din limba portugheza care inseamna gutuie.

Sucul de gutuie preparat din fructe bine coapte are proprietati fortifiante, antiseptice, hemostatice, diuretice indicat in anemie, boli cardio-respiratorii, digestive; se consuma ½ pahar inainte de masa. 
Comprese cu suc de gutuie se folosesc in afectiuni ale rectului,fisuri anale; gargara cu suc poate fi eficienta in tratarea ulcerelor bucale, gingivite, inflamatii amigdaliene, faringiene; pentru spalatul si albitul dintilor se freaca dantura cu o felie de gutuie.

Decoctul de gutui se foloseste pentru diaree la copii, infectii respiratorii ( se fierb cateva bucati de gutuie timp de 5 min si se bea cat se poate de caldut ) ; decoctul din seminte de gutui : o lingurita de seminte in 100ml apa se fierb pana capata consistenta gelatinei; se administreaza cate o lingura de 3-4 ori/zi in cazul bronsitelor, tusei, hemoragii uterine; sub forma de comprese este antiinflamator, adjuvant in inflamatii ale ochilor, iritatii ale pielii, arsuri.

Semintele sunt otravitoare consumate in cantitate mare –pot provoca insuficienta respiratorie si chiar moarte, dar in cantitati mici, substantele pe care le contin stimuleaza respiratia, imbunatatesc digestia si potrivit unor studii recente sunt eficiente in tratarea cancerului !!! ( contin letril- vitamina B17 antitumorala ).

Maceratul din gutui cu scoruse este eficient in cazuri de anemie ; se pun intr-un borcan un pumn de coji si cotoare de gutuie, apoi un pumn de scoruse de munte tocate marunt si apa cat sa le acopere ; se lasa la macerat intr-un vas bine acoperit la temperature camerei timp de 12 ore; apoi se strecoara si se pune in sticle de culoare inchisa in loc rece; se consuma zilnic in loc de apa.

Infuzia din coaja de gutui este utila in tratamentul ulcerului. 

Semintele de gutui oparite sunt un bun pansament gastric.

In cosmetica se foloseste sucul natural sau macerat la rece din seminte aplicate pe ten pentru efectul emolient, hidratant, tonifiant, regenerant ,pentru curatarea tenului de pete ; substantele pe care le contine gutuia: vitamine, carotene, aminoacizi, minerale, uleiuri eterice netezesc ridurile si hidrateaza tenul.

http://www.youtube.com/watch?v=UT2JtpfWCCA&feature=related

Comentarii (5)

30.11.2010, 20:53

Multumesc Tanya Teo

30.11.2010, 22:55

super articoll ,imi place ,nu stiam atatea despre gutuie ,stiam doar ca imi place foarte mult,acum fug sa-mi tai o felie

02.12.2010, 22:40

bun articol

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]