Istoria gogosilor

Postat de danakarin in Cu de toate pe 13 Feb 2013, 09:21

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

Trebuie să vă spun, dragi bucatarasi, că noi suntem, de fapt, grozav de norocoşi! Putem, şi noi, să preparăm şi să mâncăm pancove sau gogosi ori de câte ori avem chef! Aici, în sudul Germaniei, lucrul acesta se face cu tipic !

Krapfen se mănâncă tradiţional în vremea carnavalului, ca un adaos de grăsime binevenit înainte de Postul Paştelui. Atunci e o ofertă nemaivăzută, plină de fantezie, în toate brutăriile, de Krapfen umplute sau neumplute, colorate sau pudrate...greu să te abţii... Genul ăsta de cocătură, spune Wikipedia, este cunoscut încă de pe vremea romanilor, din secolul al doilea înainte de Hristos, sub numele de globulli, daţi prin miere şi mac. Mai apoi, în Evul Mediu, apar, chemându-se Craphun, în bucătăriile mănăstirilor, în perioada dinaintea Postului mare. Denumirea de Krapfen vine, se pare, din germana veche, Kraffo însemnând "gheare", pentru că, iniţial, aceste Krapfen nu erau rotunde, ci, rupte din aluat, formau prelungiri, ca nişte gheare... Cum-necum, ele s-au răspândit peste tot şi sunt gustate de toată lumea, din Alpi, prin Câmpia Panonică, până în Carpaţi...

Se cunosc nenumărate variante, în Franconia cu gem de măceşe, la Berlin ele se cheamă berlineze, austriecii şi bavarezii le umplu cu gem de caise, elveţienii adaugă aluatului brânză de vacă şi stafide...iar în Ungaria dulceaţa se pune într-o adîncitură în mijlocul gogoşii...Nu ştim exact ce se întâmplă peste ocean. Delectati-va cu cateva imagini!

Comentarii (4)

13.02.2013, 09:34

Iti doresc succes si astept poze faine!

13.02.2013, 10:31

cum necum,ne plac tuturor

13.02.2013, 20:05

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cremă de brânză cu măsline și usturoi - Rețeta de aperitiv rapid și savuros

ieri la 10:54

Sărățele cu brânză de burduf - Bune de nu te poți opri din mâncat

pe 09.12 la 08:48

Reteta de sarmale ca la mama acasa

pe 09.12 la 07:15

Cornulețe cu alune de pădure, cremă de fistic și ciocolată - Fragede și delicioase

pe 08.12 la 10:44

TOP
utilizatori

Adele

359 puncte

Sidy

203 puncte

MotanLaOale

169 puncte

miki_a

106 puncte

Valclaudia

103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]