Nunta Olteneasca

Postat de epurasha2bb in Bucataras hai hui pe 26 Iul 2010, 18:10

La noi in Oltenia nunta incepe de vineri seara si tine pana luni la pranz.Iata cum se succed evenimentele:

Tuica de chemare:

vineri pe zi se  merge prin sat cu tuica si un paharel mic si se cheama lumea la nunta din poarta in poarta.

Impodobirea bradului:

Vineri seara- petrecerea tineretului, se da o masa si ceva bautura si se pune muzica, sunt invitati toti tinerii si se danseaza , se bea si se mananca.Petrecerea incepe undeva dupa masa spre seara, iar fetele ajuta mireasa sa faca flori pentru a doua zi de impodobit bradul.

Bradutul miresei este un bradut natural in care se prind flori de hartie colorata cat mai variat sa fie mirii veseli si fericiti, se prind nuci si mere, in varf este prins bine un mar mare cu o batista.Bradutul este purtat de fratele de cruce si de Cumnatul de Mana, un baiat neinsurat care e prieten cu mirele.El are grija de bradut.

Marul din varf constituie  obiect de negociere.Nuntasii incearca sa-l convinga pe Cumnatul de mana sa ''vanda '' marul dar el nu se lasa si apara marul cel purtator de sanatate din varful bradutului.Fratele de cruce si Cumnatul de mana  poarta un stergar frumos rosu tesut la razboi peste pieptul lor. 

Cununia civila:

Sambata dimineata se imbraca toti frumos si se merge la primarie pentru cununia civila, apoi se merge acasa la mire si se face o masa cu un aperitiv si o ciorba.

Invelitul miresei:

Sambata la pranz mireasa asezata in mijlocul curtii pe un scaun si cu oglinda in fata se impodobeste cu val de catre nasa si se canta de catre lautari ''Ia-ti mireasa ziua buna''.In timpul asta i se arunca bancnote mari peste cap in poala.Mireasa ii strange in gentuta ei.

Apoi urmeaza mirele care este ras cu un briceag si i se prinde o bancnota mare in piept si o floare mare de mire.Apoi se prind flori albe de nunta la toti nuntasii in piept.

Cununia religioasa:

Se formeaza un alai si se porneste catre biserica pentru cununia religioasa.

Alaiul de nunta trebuie sa mearga pe jos in tot satul sa se vada cine se insoara si cine se marita.

Hora Miresei:

La intoarcere se joaca in fata casei Hora miresei unde se ofera cadouri la apropiatii familiilor mirilor si se joaca in hora cu ele in mana.

Apoi se face o masa mica cu o turta speciala, frumos impletita, turta miresei,pe care soacra i-o ofera niresei ca hrana .Dar atentie, mireasa doar musca, ea nu trebuie sa inghita acea bucatica,apoi soacra ii da miresei sa guste vin dintr-un pahar.Se iau amandoua de mana si danseaza in jurul mesei, apoi se pupa.

Petrecerea de nunta:

Apoi spre seara  mirii stau in poarta sa-si primeasca invitatii si se trece la petrecere cu lautari, bautura si mancare traditionala:aperitive,sarmale cu mamaliga si smantana, fripturi in tavi /gratare cu salate, diverse garnituri, prajituri, tort.

La masa nasilor este foarte important sa se serveasca un curcan fript intreg pe tava.Apoi se striga darul la microfon de catre un nuntas de incredere, nasul da darul cel mai mare.

Sarutatul miresei:

Mireasa este pupata de toti nuntasii  ea trecand printre mese ca sa multumeasca invitatilor ca au venit la petrecere si primeste mici bancnote care sunt numai ale ei sunt ''banii de sarutatul miresei'':) nu trebuie impartiti cu nimeni si nu se plateste nimic cu ei, este un obicei al lor.

Dupa ce se serveste si tortul de obicei se fura mireasa de catre cativa nuntasi care apoi cer de la mire rascumparare in bautura  sau bani.Uneori se cer favoruri speciale gen ''sa cante mirele la microfon o melodie''.:)

Mersul la fantana si impartitul turtei:

A doua zi se pleaca iar in rochie de mireasa prin sat, merge mireasa cu' Cumnatul de mana'' cu o garnita (galeata metalica) cu banuti pe fundul ei , tinuta pe o cobilita(un lemn lung cu 2 carlige in capete).

Se merge pana la o fantana din apropiere si mireasa trebuie sa rastoarne garnita cu apa si banuti cu varful pantofului si sa o faca astfel incat sa cada toti banutii din ea.Apoi copiii aduna banutii.Se canta de catre lautari iar o hora mica sau o sarba si se joaca acolo apoi sora miresei sau o fata din alaiul ei imparte bucatele din turta miresei cu mici bobocei rosii infipti in ea la copiii de pe drum.

Se merge acasa unde iar este masa pentru cei din alai , nu mai este atata lume ca la nunta in sine de sambata si nu se mai da iar dar,:)

Dezvelitul miresei:

Urmeaza Dezvelirea miresei si imbrobodirea, adica nasa acum ii desprinde voalul si ii pune pe cap un batic de gospodina, semn ca incepe o viata cu responsabilitati nu numai distractie,mamele plang acum de fetele lor.Apoi pe scaunul miresei se aseaza o fata tanara nemaritata ce urmeaza sa primeasca voalul si buchetul miresei si il va purta toata ziua.

Tuica de ramas bun:

Luni dimineata se aseaza o masa mare in mijlocul drumului in fata casei mirelui si se serveste tuica fiarta si mancare la lumea care trece si se aduna acolo.

 

 

Comentarii (49)

07.08.2010, 01:31

felicitari marianasanteti minunati amandoi, foarte frumosi miri,cat despre articol felicitari frumoase obiceiuri sa va dea Bunul Dumnezeu multii ani de acum incolo fericitii si plini de bucurii alaturi de corile voastre.Si astept sa pui si poze de la unta de argint 25 ani de casnicie ,de aur la 50 ani de casnicie,si de ce nu si de platina adica la 75 de ani de casnicieMulta sanatate si intelegere

10.08.2010, 17:53

multumesc fetelor! mihaela sa stii ca si eu am fost surprinsa ca nu stiam dinainte ce va fi si eu m-am infipt la turta serios ca nu prea mancasem

10.08.2010, 17:54

nadina multumesc de urarai si voua la fel, imi pareti o familie foarte frumoasa si fericita!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

pe 30.11 la 18:08

Cozonac Stollen - Reteta clasica pentru desert traditional german de Craciun

pe 30.11 la 18:00

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

pe 30.11 la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]