Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre sfecla si despre beneficiile consumului de sfecla asupra sanatatii.
Consumata cruda in salate, coapta sau fiarta la aburi, cu o culoare rosie puternica - pentru care este folosita ca si colorant - sfecla aduce energie, fibre, minerale si vitamine in dieta acestui sezon.
Putem folosi si frunzele, in diverse preparate, cu gust asemanator spanacului, cu care se inrudeste, apartinand aceleiasi familii.
Printre tineri, popularitatea sa a crescut foarte mult dupa studii care aratau ca sucul de sfecla creste capacitatea de efort fizic. Aceasta se datoreaza aportului de nitrati pe care il aduce sfecla (de alftel, ca si spanacul sau telina).
Consumul a 600 ml suc de sfecla cu 2-2,5 ore inainte de o cursa de ciclism a imbunatatit capacitatea de efort a voluntarilor din studiu. Acelasi efect l-a demonstrat alt studiu dupa consumul a 200 g de sfecla la alergatori.
Din nitrati, organismul produce oxid nitric, care are efect vaso-dilatator si creste capacitatea mitocondriilor de a produce energie. Datorita continutului de nitrati, sfecla are si efect de reducere a valorilor tensiunii arteriale, precum si de protectie neuronala.
Exista totusi avertizarea asupra unui consum in exces, mai ales a sucului de sfecla, cu temerea ca sub influenta unor bacterii, nitratii din sfecla (si mai ales cei din suc), se pot transforma in nitriti, componenti toxici pentru organism.
Sucul se va consuma doar imediat dupa preparare. Dupa un aport crescut, urina si fecalele se pot colora intens, dar acest aspect nu prezinta un pericol pentru sanatate.
Sursa foto: thebeautybean.com