Ați avut vreodata senzația că ați mâncat prea mult? Dar mâncarea este attâât de bună încât crezi că mai poți îmbuca măcar de 2-3 ori. Ei bine, așa m-am simțit eu săptămâna trecută când am pregătit pentru prima dată acești cartofi. Au fost atââât de delicioși încât nu am putut să mă opresc de mâncat. Distractiv atunci, tragic acum pentru că trebuie să fac foamea câteva zile haha:)). A MERITAT!
Cartofii franțuzești sunt foarte aromați și perfecți pentru masa de prânz sau chiar pentru cină. Problema este doar ca durează ceva până se pregătesc (fiertul cartofilor etc.) și vă sfătuiesc ori să fierbeți cartofii și ouăle cu o zi înainte, ori să pregătiți cartofii franțuzești cu o zi înainte pentru că altfel pățiți ca și mine: leșinați în fața lor de foame până îi gătiți, apoi leșinați de prea multă mâncare când apucați la ei gata făcuți haha:)). Pe bune, nu pregătiți acești cartofi când vă este foame! Măcar voi să fiți salvați de pacostea surplusului de kg haha:))).
Punem cartofii la fiert în coajă.
Fierbem apoi și 5 ouă (2 le lăsăm crude). Clătim ouăle și cartofii cu apă rece, apoi le decojim. Tăiem apoi cartofii și ouăle în felii potritive. Într-o tavă unsă cu unt și tapetată cu pesmet așezăm primul strat de cartofi (un strat a fost format la mine din aprox. 2 cartofi), apoi un strat cu felii de cârnaț. Următorul strat va fii din ouă fierte (aprox. 1+1/2), apoi am răzuit cașcaval și brânză pe deasupra. Cotinuăm cu aceleași straturi (cartofi, cârnați, ouă, cașcaval), având grijă ca ultimul strat să fie de cartofi.
Separat, amestecăm laptele, cele 2 ouă crude, smâtâna, sarea și 1 linguriță de usturoi și adăugăm amestecul peste cartofi. Răzuim cașcaval pe deaspura și punem și cimbru.Presărăm apoi și semințe de susan. Dăm tava la cuptor pentru o oră, la foc tare, până când s-a făcut oul. În acest punct va mirosi a Rai în bucătarie haha:)).
Servim cartofii franțuzeși imediat sau după ce s-au răcit.
Poftă bună!
1
reteta si pe blog: http://delightsbymeea.blogspot.ro/2017/10/cartofi-frantuzesti-la-cuptor.html