Avem nevoie de o educatie culinara. Constat ca romanii, chiar si cei mai cu pretentii, nu stiu sa acorde o importanta deosebita mancarii. Sfarsesc prin a manca pe fuga, te miri pe unde, comanda de la zecile de firme de catering, de la fast-food. Sambata si duminica se rasfata la un restaurant. Oare chiar e rasfat culinar?
Suntem mai grijulii cu ce ne imbracam, ce produse cosmetice folosim, pe unde ne mai petrecem vacantele, dar uitam de cea mai elementara nevoie: sa mancam sanatos. Nu ne iubim suficient de mult si apoi ne miram de bolile care navalesc asupra noastra.
Nu mai respectam cele mai elementare reguli de a manca. Nu ma gandesc numai la calitatea ingredientelor, la gustul mancarilor, ci la atmosfera meselor in familie, la respectarea meselor principale, la varietatea meniurilor, la modul in care mancam la TV, la calculaotr. Pe altii zici ca-i alearga taurii, asa se reped la mancare.
Nu mai luam micul dejun, fumam si bem cafele pe stomacul gol ajungand la limita excesului.
Nu mai gatim acasa, poate doar din cand in cand.
Nu mai sarbatorim acasa evenimentele din viata noastra.
Nu ne mai invitam prietenii la o masa, acasa la noi, preferam sa iesim la restaurant.
Scuze gasim, intotdeauna si mereu dam vina pe lipsa timpului. E o scuza buna daca vrem sa ne pacalim, sa ne sabotam.
In acest secol avem nevoie sa reinvatam, sa ne reamintim cum sa mancam corespunzator. Putem apela la carti, la site-uri, la blog-uri, putem chiar apela la un bucatar care sa gateasca special pentru noi, in propria bucatarie. De ce, nu? Apelam la menajere, la dadace, la alte servicii pentru casa, dar uitam sa avem grija de mesele noastre zilnice.
Solutii sunt, cu nemiluita, ramane doar sa ne punem in intentie sa invatam din nou sa mancam sanatos.