Dieta vegetariana si pizza

Postat de RadaMateescu in Dieta pe 26 Feb 2013, 10:28

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

Dieta vegetariana este vazuta de multi ca cea mai sanatoasa dieta din lume. In cele ce urmeaza, va prezentam motivele pentru care este considerata astfel si pentru care o pizza vegetariana este una dintre cele mai bune alegeri culinare.

In prezent, dieta vegetariana cu modul sau de alimentatie este urmata de tot mai multe persoane. Insa, sunt putini cei care stiu cu adevarat ce anume implica aceasta dieta si care sunt beneficiile sau chiar riscurile sale. 

Vegetarienii lupta impotriva consumului de produse din carne, militand, totodata, impotriva abuzarii si sacrificarii animalelor. Principalul lor argument este acela ca acest tip de dieta, pe langa ca este foarte sanatos, este, de asemenea, o modalitate usoara de a slabi si de a-ti mentine fizicul in forma.

Fara doar si poate,  o dieta vegetariana echilibrata si bine planificata poate fi sanatoasa. Studiile au evidentiat foarte clar faptul ca riscul ca vegetarienii sa aiba boli de inima, diabet sau cancer este foarte redus.

Deseori, vegetarienii apeleaza la produsele lactate prelucrate si la produsele din soia.

Totusi, ei pot fi vulnerabili la anumite deficiente nutritionale, cum ar fi vitamina B12, acizii grasi omega 3, fier, zinc, calciu si vitamina D, atat de necesare pentru organism.

Alimentele pe baza de soia si cerealele ne pot oferi proteinele de care organismul nostru are nevoie, insa, dietele vegetariene sunt foarte greu de echilibrat.

Foarte multe studii arata ca vegetarienii au o tensiune mai mica decat non-vegetarienii, carnea ridicand rapid si considerabil tensiunea.

Acestia au un nivel mai mic al colesterolului decat consumatorii de carne, bolile de inima fiind raspandite intr-un grad mai mic printre vegetarieni. Motivul e simplu: meniul vegetarian contine foarte putine grasimi saturate si o cantitate infima de colesterol.

Tipul proteinelor din dieta vegetariana are un avantaj important, acela ca inlocuirea proteinelor de origine animala cu cele din plante scade nivelul colesterolului din sange, chiar daca nivelul si tipul grasimilor ramane acelasi.

O dieta bogata in carbohidrati complecsi din plante si cu continut scazut de grasimi este cea mai buna pentru  a tine sub control diabetul. Evitarea grasimilor si a colesterolului este esentiala pentru diabetici, de aceea, dieta vegetariana este ideala pentru acestia.

Dieta vegetariana ajuta si la prevenirea cancerului. Studiile demonstreaza o injumatatire a ratei deceselor provocate de cancer in randul vegetarienilor. Cancerul la san este dramatic mai scazut in tarile in care dieta este bazata pe plante, regimul de carne crescand rata cancerului la san. De asemenea, vegetarienii au o rata a cancerului la colon mult mai mica, consumul de carne fiind asociat cu acesta mai mult decat orice alt factor al dietei. Continutul scazut de grasime si cel crescut de fibre din dieta vegetariana poate fi si explicatia pentru scaderea cazurilor de cancer la plaman.

Exista mai multe tipuri de diete diferite atat din punct de vedere nutritiv, cat si din cel al comportamentelor alimentare.

Astfel, dieta strict vegetariana sau vegana este cea care exclude toate alimentele de origine animala: carnea de pui, peste, vita, porc, lactatele, ouale si brânza, mierea fiind, de asemenea condamnata, alaturi de ceara de albine.

Aceasta dieta strict vegetariana este foarte dificil de respectat pentru ca ar trebui sa excluda toate produsele derivate din animale, produse  utilizate in preparatele din comert (biscuitii/prajiturile care contin lapte sau oua, aditivii alimentari provenind din diferite parti din animale). Singura solutie, in acest caz, ar fi prepararea tuturor alimentelor la domiciliu, pentru a putea verifica provenienta tuturor ingredientelor.

Dieta strict vegetariana se bazeaza pe consumul de fasole, linte, nuci, seminte si soia (pentru proteine), cereale si legume bogate in amidon (pentru carbohidrati), seminte si uleiuri pentru grasimi.

Vegetarienii stricti sau veganii sunt cei care aplica aceste principii la toate aspectele vietii, veganismul fiind, efectiv,  un mod de viata.

Dieta lacto-vegetariana permite consumul de lactate si consumul produselor de origine vegetala.

Dieta lacto-ovo-vegetariana exclude consumul de carne rosie, peste si carne de pui, insa permite consumul de oua si lactate alaturi de produsele de origine vegetala. Pe langa faptul ca acest tip de dieta este mult mai raspandit, el este si cel mai sanatos.

Dieta semi-vegetariana este aceea care exclude carnea rosie, insa nu si carnea de pui sau pestele, incluzand produsele lactate si ouale.

Dieta naturista este bazata numai pe alimente de origine vegetala crude sau preparate la o temperatura mai mica de 37°C. Adeptii acesteia, naturistii, cred ca prin prepararea alimentelor la o temperatura mai crescuta, ele devin toxice pentru organism deoarece isi pierd valoarea nutritiva.

Mai exista categoria fructarienilor care au o dieta foarte stricta, consumand numai fructe, sau alte produse vegetale clasificate de fapt drept fructe: rosii, castraveti, vinete, nuci si seminte.

Ultima categorie este cea a pesco-vegetarienilor - persoane care nu consuma decat carne de peste.

Orice dieta care solicita renuntarea la grupuri intregi de alimente poate declansa anumite pofte si adeptii sai se pot lovi de efectul yo-yo al dietei. Orice fel de dieta extrema poate declansa adesea o alimentatie dezordonata si chiar tulburari de alimentatie, asa ca este extrem de important modul in care dietele sunt intelese si urmate.

Daca se alege o dieta vegetariana, este necesar un plan bine pus la punct care sa nu puna sanatatea in pericol. Cel mai important, pentru inceput ar fi sa se apeleze la un nutritionist care va stabili tipul de dieta potrivit fiecaruia si va ajuta la urmarirea acesteia intr-un mod cat mai corect.

Exista o multitudine de motive pentru care multi consumatori prefera pizza altor tipuri de mancare disponibile pe piata. Cele mai importante motive includ natura versatila a pizzei, accesul usor la aceasta si faptul ca este o mancare sanatoasa cand este gatita ca la carte. O pizza ti-o poti comanda online, livrarea de mancare la domiciliu fiind extrem de utilizata in prezent, din cauza faptului ca avem din ce in ce mai putin timp liber sa ne ocupam cum se cuvine de pregatirea meselor.

Pe de alta parte, pizza iti ofera o paleta extrem de larga de gusturi si arome. De pilda, daca esti iubitor de branza, poti alege pizza cu branzeturi, daca esti vegetarian, exista optiunea pentru pizza vegetariana si, mai mult, exista o gramada de combinatii de arome si condimente care sa transforme pizza in cea mai delicioasa mancare pe care ai gustat-o.

Pizza gatita cu ulei de masline, sos de rosii, legume si grau integral scade risul de hipertensiune si previne atacul de cord.

Vegetarienii iubitori de pizza si, totodata, cei care comanda mancare acasa pot savura sortimentele de pizza vegetariana pentru ca, in ziua de azi, tot mai multe restaurante respecta optiunile alimentare ale clientilor oferindu-le diferite tipuri de mancare potrivite mai multor diete.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcinte ardelenești cu cartofi și brânză de burduf, grozav de gustoase

de RODIMUR 8

ieri la 12:57

Prajitura rasturnata cu afine si mere - Rapida si spornica

de oanapl 7

pe 25.01 la 20:58

Prajitura cu mere, afine, banana si nuci - Reteta rapida si delicioasa

de oanapl 7

pe 25.01 la 20:07

TOP
utilizatori

Panacris

2236 puncte

Valclaudia

316 puncte

vasimur

247 puncte

Rocsi

238 puncte

RODIMUR

176 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]