Produse Traditionale-zona Ardealului

Postat de Constelatialeu in Cu de toate pe 18 Apr 2013, 14:25

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Tot din ''Ghidul Gastronomic al Romaniei'' am sa va prezint ''Produsele traditionale'' specifice fiecarei regiuni in parte.

ARDEAL:

1.Paine si produse de panificatie:

-Colaci :Galda de jos-Alba,Calinesti Oas-Satu-Mare,Seica Mica,Sadu-Medias,Sibiu,Selimbar,Arpasu de jos-Sibiu

-Cozanaci:Alba-Iulia,carpinis-Alba,Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg.Secuiesc-Covasna,Sibiu,Seica mica,Mosna,Scoreiu,Sadu,Arpasu de jos,Medias-Sibiu

-Lichie:Seica mica,sadu,Mosna,Medias-Sibiu

-Paine ardeleneasca:Seica mica,Sadu,Mosna,Rasinari-Sibiu

-Paine batuta de coaja:Sebes-Alba,Rasinari,Medias-Sibiu

-Paine cu cartof:Salonta-Bihor,Sibiu,Rasinari,Mosna,Scoreiu,Sadu,Medias,selimbar-Sibiu,Sintionlunca,Sf.Gheorghe,Cernat,Aninoasa,Ozun,Ghidfalau,Ojdula-Covasna

-Paine de casa;Sancrai-Alba,Satu-Mare,Carei,Petresti,Foieni-Satu-Mare,Sf.Gheorghe,Tg,secuiesc,Imeni,Ojdula-Covasna

-Paine neagra:Salonta-Bihor

-Paine pe vatra:Scarisoara,Campeni-Alba

-Paine traditionala:Bunesti,Crihalma-Brasov

-Palanet cu cartof:Aiud-Alba

-Pita si turta de malai:Satu-Mare

-Placinte:Sebes,Blaj-Alba

2.Produse din carne:

-Caltabosi:Aiud,Campeni,Miraslau_alba,Covasna,Sighisoara-Mures,Sibiu

-Carnati:Nadlac-Arad,Vulcan-Hunedoara

-Carnati afumati:Aiud,Campeni-Alba,Foieni-Satu-Mare

-Carnati de casa:Brad-Hunedoara,Regin-Mures,Carei,Satu-Mare,Sibiu

-Carnati de casa afumati:Sf.Gheorghe-Covasna,Sighisoara-Mures

-Carnati de porc( afumati sau nu):Campeni-Alba,Oradea-Bihor,Sibiu

-Carnati proaspeti:Sf.Gheorghe-Covasna

-Ceafa legata si afumata:Simleul silvaniei-Salaj

-Ciolan afumat:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba

-Clisa afumata:Simleul Silvaniei-Salaj

-Costita de casa:Satu-Mare

-Gusa cu boia:Reghin-Mures

-Jambon afumat:Foieni-Satu-Mare

-Jambon de casa:Carei,Satu-Mare-Satu-Mare

-Pecie lunga afumata:Simleul Silvaniei -Salaj

-Piept de casa:Satu-Mare

-Salam:Nadlag-Arad,Covasna,Sf.Gheprghe-Covasna,Vulcan-Hunedoara,Sibiu,Simleul Silvaniei-Salaj

-Salam de casa:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Brad-Hunedoara

-Sangerete:Aiud-Alba

-Slanina afumata:Sibiu,Campeni,Aiud,Miraslau-Alba,Covasna,Sf.gheorghe,Foieni-Covasna

-Slanina cu boia afumata:Oradea-Bihor

-Slanina de casa:Carei-Satu-Mare

-Sunca:Nadlad-Arad,Oradea-Bihor

-Toba:Aiud,Campeni,Miraslau-Alba,Sibiu

-Toba alba:Sighisoara-Mures

-Toba taraneasca:Sibiu

-Virsli:Pianu de sus,Daia Romana-Alba,Salasu de jos,Brad-Hunedoara

3.Produse din lapte:

-Branza afumata:Taga-Cluj

Branza burduf:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Rebrisoara-bistrita-nasaud,Bobalna,Dej-Cluj,Batanii mari,Belin,Chichis,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Mures,Bodia-salaj,Micasaca,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza framantata:Craciunelu de jos-Alba,Brates,Ilieni-Covasna,Micasaca,Poplaca,Sadu,Sibiu-Sibiu

-Branza proaspata de vaca:Bratca-Bihor,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Sibiu-Sibiu

-Branza telemea:Bagau,Blaj,Coltesti-Alba,Bratca-Bihor,Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Huedin,Panticeu,Taga-Cluj,Hunedoara,Simeria-Hunedoara,Reghin-Mures,Bodia,Jibou-salaj,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Branza topita:Bobalna-Cluj,Zalau-Salaj

-Cas:Batanii Mari,Ilieni-Covasna,Poplaca,sadu,Sibiu-Sibiu

-Cas gras:Nasaud,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud

-Cas in saramura:Balan-Salaj

-Cas proaspat din lapte de vaca :Alba-Iulia,Blaj-Alba

-Cas proaspat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de oaie:Alba-Iulia-Alba

-Cas sarat din lapte de vaca:Alba-Iulia-Alba

-Cascaval:Bagau,Coltesti,Blaj-Alba,Rebrisoara-Bistrita-Nasaud,Bobalna,Dej,Panticeu,Taga-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Vata-de jos-Hunedoara,Panet-Mures,Bodia,Jibou,Zalau-Salaj,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

-Cascaval afumat:Taga-Cluj,Brates,Ghidfalau,Ilieni-Covasna,Panet-Mures

-Cascaval afumat impletit:Panet-Mures

-Iaurt:Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara

-Lapte batut:Brates,Chichis,ilieni-Cavasna

-Papusi de cas:Ilieni-Covasna

-Smantana:Coltesti-Alba,Bobalna-Cluj,Belin,Brates,Chichis,Ilieni-Covasna,Simeria-Hunedoara,Bodia,Girbou,Jibou,Zalau-Salaj,Sibiu-Sibiu

-Smantana fermentata:Blaj-Alba,Bratca-Bihor

-Unt:Craciunelul d ejos-Alba,Belin-Covasna

-Urda:Blaj-Alba,Loamnes,Micasaca,Poplaca,Sibiu-Sibiu

4.Bauturi spirtoase:

-Horinca:Carmazana-Satu-Mare

-Palinca:Mediesu Aurit,Carmazana,Vama-Satu-Mare

-Palinca de prune:Lungasu de Jos-Bihor

-Rachiu de fructe:Talmaciu-Sibiu

-Rachiu de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica:Talmaciu-Sibiu

-Tuica de prune:Martinesti-Satu-Mare

-Tuica de Transilvania:Mediesu Aurit-Satu-Mare

5.Alte produse:

-Miere-Sibiu-Sibiu

-Zacusca ardeleneasca:Sibiu-Sibiu

Lectura placuta !

Va urma....

Comentarii (16)

18.04.2013, 19:43

Tabita,am spus ca va urma,aici e doar Ardealul.....

18.04.2013, 22:21

Pai si Maramuresu, nu-i in Ardeal???

19.04.2013, 06:26

Asa era impartit in cartea de unde am preluat articolul,deoarece si Maramuresul are specificul sau mai bine conturat decat in alte parti....

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]