Atunci cand esti racit, ai o infectie sau pur si simplu esti bolnav, medicul iti va prescrie antibiotice. Stim insa destul de bine cat de periculoase sunt. Cum ar fi insa daca ar exista un echivalent natural al medicamentelor, care nu ar avea aceleasi efecte secundare nedorite cum ar fi stari de ametela, dureri de stomac si care nu ti-ar ataca flora intestinala?
Remediul exista, are unmiros intepator care ar speria orice vampir, insa beneficiile care se gasesc intr-un singur catel de usturoi ar trebui sa fie mai mult decat suficiente pentru a-l folosi mai des, nu doar pentru a da savoare mancarii, ci mai ales pentru proprietatile sale curative. In Rusia de altfel este cunoscut sub numele de „penicilina ruseasca”.
Fitonutrienti: chiar daca usturoiul nu este bogat in vitamine si minerale, contine un fitonutrient cunoscut sub numele de alicina (produs atunci cand usturoiul este taiat, sfaramat sau mestecat) ce protejeaza organismul de o varietate de suferinte, ce includ infectiile bacteriale si un nivel ridicat al colesterolului.
Agent antimicrobian si fungicid: studii recente au aratat ca alicina care se gaseste in usturoi este eficienta impotriva a doua tipuri de bacterie: enterococi si stafilococi.
Greutatea bebelusului: o echipa de cercetatori londonezi au descoperit ca usturoiul mancat de femei in timpul sarcinii poate ajuta bebelusul sa ia in greutate. Mai mult, el previne riscul aparitiei de complicatii cauzate de preemclampsie la nastere.
Reduce riscul aparitiei cancerului: un studiu realizat de Institutul Sanatatii Femeii din Iowa arata ca femeile care au adaugat usturoi dietei lor in mod constant au scazut cu 32% sansele de a dezvolta cancer de colon. Alt studiu realizat de Institutul National al Cancerului din Statele Unite sugereaza ca usturoiul poate incetini dezvoltarea celulelor canceroase si determina celulele anormale sa se auto-distruga, ceea ce il face un agent anti-cancer important.
Timp de mii de ani usturoiul a fost folosit in mai multe moduri neconventionale, pentru o multitudine de suferinte – raceli, infectii, dureri de gat, candidoza, sinuzita, astm si chiar impotenta. In ziua de astazi se redescopera efectele benefice de care s-a bucurat omenirea timp de sute de ani, dar care au fost lasate deoparte odata cu descoperirile farmaceutice.
Foto: aholidayqueen.com