“Aish Saraya” ( sau “Eish Saraya”) este un desert specific tarilor arabe; originea si numele sunt disputate.
In dialectul egiptean “aish” inseamna paine, “saraya” palat,serai;deci numele s-ar traduce “painea seraiului(palatului)”.
In limba araba “aish” inseamna viata, deci traducerea numelui ar fi “viata la serai(palat)”.
Oricum este un desert delicious ( si foarte, foarte dulce!!!!!!!!)aromat si aspectuos care este usor de preparat.
La “ Aspirin day” organizata de firma Bayer am mancat “Aish Saraya” la restaurantul Vila Mediteraneo de la Marriott- Amman si mi s-a facut o pofta!!!!!!!!!!!!!Era si foarte minutios si apetisant decorata.
Se indeparteaza coaja de la paine si se plaseaza intr-o tava captusita cu hartie de copt; se da la cuptor pana ia o culoare aurie.
Caramelul
Se caramelizeaza zaharul intr-o cratita pana ia o culoare usor aurie si se repartizeaza uniform pe forma de tarta. Se aseaza feliile de paine in forma de tarta.
Siropul de zahar
Se pune la fiert la foc mic zaharul cu apa si sucul de lamaie ; se fierbe pana se ingroasa putin , apoi se adauga apa de roze si apa de flori de portocal. Se toarna uniform peste painea prajita.
Budinca
Se pune laptele si zaharul la fiert, pastrand cca 150 ml de lapte,care se amesteca bine cu amidonul. Cand laptele incepe se fiarba se adauga amidonul dizolvat in laptele rece; se amesteca incontinuu la foc mediu. Cand budinca incepe sa fiarba se mai lasa cca 2-3 minute pana se intareste. Se toarna peste painea cu sirop de zahar.
Se decoreaza dupa preferinta. Se lasa la frigider 3-4 ore. Se serveste rece.
Pofta buna!
1
Painea se poate praji si in toaster
2
Acest desert se poate pregatii si in cupe