Amandine

de alice_ciobanu in Prajituri, 3 Mai 2011 | 14503 vizualizari

 

În sfârşit, am reuşit să fac rost de puţin timp şi să fac şi eu una din reţetele de amandine (mulţumesc Felis). Am greşit puţin cu crema, în sensul că am făcut-o puţintel cam moale, şi că am copt blatul într-o tavă ceva mai mărişoară , aşa că nu au ieşit destul de înalte...dar am făcut amandine...şi au fost de vis...

 

INGREDIENTE

  • pentru blat:
  •  6 ouă
  • 6 linguri de apă rece
  • 300gr zahăr
  •  260 gr făină
  •  40 gr cacao
  •  1 plic de praf de copt,
  •  o esenţă de vanilie
  • pentru cremă:
  • 500 ml lapte
  • 3 gălbenuşuri
  • 6 linguri zahăr tos
  • 3 linguri făină
  • 4 linguri de cacao (cred că ar merge şi 3, maxim)
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 150 gr unt (eu am folosit margarină Unirea)
  •  pentru însiropat:
  • sirop de zahăr ars plus un plic de capucino cu vanilie
  •  pentru glazură:
  •  100 ml frişcă lichidă
  •  200 gr ciocolată menaj (am găsit foarte faină, cu 50% cacao, ...foarte ieftină) 
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Amandine:

Blatul l-am preparat astfel: .... am separat albuşurile de gălbenuşuri şi le-am bătut spumă, apoi am adăugat treptat zahărul tos şi am mixat în continuare, adăugând şi apa rece. Apoi am adăugat gălbenuşurile şi am mixat. Făina am amestecat-o cu cacaua şi cu praful de copt, după care le-am încorporat în compoziţie. Am pus şi esenţa şi am dat totul la coptor într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Crema se prepară astfel:......Se amestecă zahărul cu făina, cacao şi amidon. Se adaugă gălbenuşurile, apoi treptat şi laptele şi se omogenizează. Se pune pe foc domol şi se amestecă până se îngroaşă. Apoi se trage de pe foc şi se lasă la răcit. Separat se bate spumă untul/margarina cu cele două linguri de zahăr pudră.. Când crema de lapte este răcită se adaugă în untul/margarina spumă şi se încorporează treptat. Se dă la frigider.

Blatul când este rece se taie în două. Se pune în tavă folie alimentară uşor umezită, apoi blatul şi se însiropează cu sirop de zahăr ars. Se pune apoi crema şi apoi cealaltă bucată de blat însiropată, deasupra. Din cremă se păstreazî două-trei linguri pentru moţurile de deasupra. Se înveleşte cu folia alimentară şi se dă la frigider peste noapte...şi se doarme liniştit...visând amandine (cazul meu :P).

Glazura se face astfel:.... se pune într-o cratiţă pe foc, frişca lichidă şi se pune ciocolata ruptă bucăţi, lăsând pe foc până se dizolvă toată. Se toarnă fierbinte peste blatul tăiat bucăţi. Din crema păstrată se fac deasupra fiecărei amandine, nişte moţuri sau în cazul meu nişte bălţi :)) de cremă...pentru că le-am pus (cu scule neperformante) peste glazura de ciocolată fierbinte...dar nu mai aveam răbdare.

Aşa că...indiferent de aspect..amandinele mele au fost ultra-mega delicioase...de vis...

Daca ti-a placut reteta noastra "Amandine" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (33)

lumi269 1

14.04.2013, 20:15

Draga alice_ciobanu trebuie sa-ti spun ca in viata mea nu am mancat ceva mai bun,,,,,,,,,,multumesc de reteta si la cat mai multe postari!!!salutari si sanatate multa!!!

alice_ciobanu 1

26.04.2013, 12:45

ce dragut . multumesc

alice_ciobanu 1

26.04.2013, 12:46

arata fain

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu crema de ciocolata si frisca