M-am inspirat din retetele dragei mele Jamila pentru aceasta reteta.
Diferenta fata de gogosile clasice ar fi ca aluatul e mai moale si putin mai lipicios, timpul dospirii este de minim 2 ore si se taie in forma patrata sau dreptunghiulara.
Sunt foarte pufoase si delicioase.
Sper sa le incercati si voi.
Am incalzit putin apa si am pus-o intr-un bol. Am adaugat drojdia si zaharul si am amestecat bine.
Separat am incalzit putin laptele, am adaugat ouale si esentele si le-am amestecat.
Am pus doua compoziti se impreuna intr-un bol si le-am amestecat.
Am adaugat sarea si untul (la temperatura camerei) in compozitie si apoi treptat faina.
Am presarat intr-un strat generos faina pe blatul de lucru si am rasturnat aluatul.
L-am framantat ajutandu-ma de faina timp de 15 minute, aducand marginile in centru, obtinand un aluat tot moale, dar mai nelipicios.
Am pus apoi aluatul intr-un bol uns cu putin ulei. Am acoperit bolul cu folie de plastic si l-am lasat sa creasca aproximativ 2 ore.
Am presarat putina faina pe blatul de lucru. Am rasturnat aluatul si am presarat putina faina si peste aluat.
Am intins o foaie de aluat de 0,5 cm, dupa care am decupat gogogile cu ajutorul unei forme.
Am pus gogosile in ulei incins, le-am stropit putin si deasupra cu ulei ca sa creasca frumos, apoi le-am intors pe cealalta parte si le-am prajit pana cand s-au aurit frumos.
Le-am scos apoi pe un servetel de bucatarie pentru a se absorbi excesul de ulei, iar apoi le-am pudrat cu zahar pudra.
Pofta buna!
1
Se pot taia in ce forma doriti, nu neaparat patrate.
2
Se servesc calde.