Bors de primavara, cu loboda si cartofi

de RODIMUR in Ciorbe, 17 Apr 2019 | 3887 vizualizari

 

Abia am așteptat să apară loboda, ca să fac un borș de primăvară, cu multe verdețuri aromate, vitaminizante și sănătoase. Mai aveam borș preparat în casă, iar celelalte ingrediente sunt deja în toate piețele, așa că nu a fost o rețetă greu de realizat. Cu o mămăliguță caldă și niște ardei iuți, borșul acesta a fost o mare plăcere culinară.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.

 

INGREDIENTE

  • 4 cartofi roz, mari
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 2 cepe
  • 4 căței de usturoi
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 6 legături de lobodă roșie
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de leuștean
  • 1,5 litri de borș natural
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de primavara, cu loboda si cartofi:

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se spală, se dau prin răzătoarea mare și se călesc, cu ceapa și usturoiul. Când acestea s-au înmuiat, se adaugă pasta de tomate și după 2-3 minute, se sting cu un pahar cu apă și se mai lasă 4-5 minute, la foc mic, ca să fiarbă și să scadă puțin lichidul.

Separat, se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.

Între timp, se pregătesc verdețurile tocate (mărarul, pătrunjelul și leușteanul). Se îndepărtează rădăcinile de la lobodă, se spală bine în câteva ape, se taie și se lasă în așteptare.

Se aleg verdețurile, se spală bine, se strecoară de apă și se taie mărunt.

Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă în oală legumele călite și după un clocot, loboda și apoi borșul. Se mai lasă oala pe foc încă un clocot-două și apoi se condimentează cu sare și piper, se oprește focul de la aragaz, se presară verdețurile, se pune capacul și după 10-15 minute ”de odihnă”, borșul poate fi servit, cu mămăliguță și ardei iute, ”ca la mama acasă”.

TIPS-URI

1

Folosiți cartofi roz, care nu sunt sfărâmicioși.

2

Folosiți, pe cât posibil, borș natural, preparat în casă.

3

Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare.

4

Spre deosebire de verdețuri, care se adaugă la sfârșitul preparării, loboda trebuie să fiarbă puțin, măcar un clocot.

5

Serviți borșul după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute, cu capacul pus pe oală.

6

Borșul poate fi îmbunătățit, în perioadele când nu este post, cu o lingură-două de smântână grasă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de primavara, cu loboda si cartofi" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de legume