Caltaboş ( Gâlbaş )

de Ina in Mancaruri cu carne, 14 Dec 2013 | 17563 vizualizari

 

Va prezint metoda de preparare a caltabosului ( sau gâlbaşului ), asa cum se face in zona noastra, a Baraganului.

 

INGREDIENTE

  • maţe crete, de porc
  • 500 g carne tocata amestec
  • o cescuta de orez
  • 2-3 oua
  • o ceapa
  • condimente pentru sarmale
  • sare
  • piper
  • foi de dafin
  • cimbru
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caltaboş ( Gâlbaş ):

Mai intai curatam bine matele de porc. Eu le intorc cu interiorul spre exterior si frec mai intai cu sare grunjoasa ( 1-2 pumni de sare la fiecare bucata de mat ), pe un suport solid ( tocator ), folosindu-ma de podul palmei. . Cutitul il folosesc doar pentru a inlatura usor mizeria lasata. La matele crete nu e necesar cutitul, pentru ca acestea se rup foarte usor. 

Cand sarea va indeparta toata mizeria , spalam matele in apa calduţă , apoi in apa cu bicarbonat de amoniu. Repetam operatiunea cu bicarbonat de amoniu, dupa care vom pastra matele in apa cu otet si rondele de ceapa, pana le vom gati.

Preparam carnea pentru caltabos ca pe cea de sarmale:  amestecam carnea cu orezul spalat, ouale, ceapa tocata si usor calita, sare si condimente . 

Scoatem matele din apa cu otet si ceapa, le spalam in apa calduta si le umplem cu compozitia de carne . Nu vom umple matul decat pe jumatate ( il lasam mai lesinat, asa :))  ) , pentru a lasa loc orezului sa se umfle la fierbere. In caz contrat, matul se va rupe in timpul fierberii. 

Legam matele la capete cu un fir de ata, le asezam  in oala. Punem in oala  apa cat sa cuprinda 2/3 din inaltimea caltabosului, 2-3 frunze de dafin, cateva boabe de piper , cimbru si sare . 

Punem caltabosul la fiert, la foc potrivit, pana ce orezul se umfla si totul este fiert. Pe la jumatatea timpului de fierbere  rasucim caltabosul in oala, pentru firebere uniforma.

In timpul fierberii vom strapunge din loc in loc matul cu o scobitoare, pentru a evita ruperea acestuia.

TIPS-URI

1

Cel mai bun caltabos se face folosind matul gros

Daca ti-a placut reteta noastra "Caltaboş ( Gâlbaş )" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi noi, cu usturoi și parmezan - Garnitura plină de savoare și aromă

pe 21.05 la 10:32

Plăcintă cu iaurt și zmeură - Delicioasă și ușor de făcut

pe 20.05 la 10:36

Dovlecel la tigaie cu iaurt și sos de usturoi - Simplu, rapid și savuros

pe 19.05 la 10:43

Biscuiți fragezi cu unt și ciocolată – rețeta simplă pentru un desert de casă delicios

pe 16.05 la 15:38

TOP
utilizatori

RODIMUR

1193 puncte

mirela0911

1000 puncte

vasimur

215 puncte

Valclaudia

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Meniu de 1 Mai