Cartofi manastiresti (de post)

de RODIMUR in Mancaruri de post, 14 Aug 2017 | 14745 vizualizari

 

Îmi plac mâncărurile românești tradiționale, simple, cu ingrediente cunoscute și la îndemâna tuturor. Una din aceste mâncăruri este și aceasta, ultima rețetă de post din acest Post al Sfintei Marii.
Cartofii mănăstirești mai sunt cunoscuți și sub denumirea de "cartofi cu ceapă" și sunt un fel de mâncare simplu ce se servea pe vremuri acolo de unde le vine numele. Eu i-am preparat altfel decât în  rețeta cunoscută, pentru că așa am  mâncat prima dată și așa mi se par buni.
Îmi amintesc că în celebrul film "Vraciul" există o secvență unde celor care lucrau la ferma unde poposise și vraciul cu mintea rătăcită, li se servesc, la un moment dat, cartofi mari, frumoși, fierți întregi, peste care s-a turnat ceapa călită, cu uleiul în care s-a rumenit... Așadar, mai mâncau și polonezii pe vremuri, cartofi mănăstirești (cu ceapă).

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi
  • 2 cepe
  • 6 căței de usturoi, pentru mujdei
  • ulei pentru călit ceapa
  • sare
  • piper
  • mămăliguță pentru două persoane
  • ulei și oțet pentru mujdei
  • ulei pentru uns formele pentru mămăliguță
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cartofi manastiresti (de post):

Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor, în ulei suficient și la foc mic, fără a se rumeni.

Usturoiul se curăță, se spală, se mărunțește și se face mujdei, prin mixare cu sare, câteva picături de oțet, ulei și puțină apă călduță.

Cartofii se spală și se pun întregi la fiert. Când au fiert, se scot din apă și se lasă să se răcorească, după care se curăță de coajă și se taie în cuburi ceva mai mari.

Cartofii tăiați se pun în cratița cu ceapa călită și se călesc puțin, condimentându-se cu sare și piper.

Se face o mămăliguță potrivit de moale, care când este gata, se toarnă în forme unse în prealabil cu ulei și se lasă câteva minute să se întărească.

Se răstoarnă în farfurie forma cu mămăliguța caldă și alături se pun cartofi mănăstirești, cu ceapa călită și ulei. Se asezonează cu mujdei de usturoi și cu murături (de preferință, castraveți murați în saramură.)

 

TIPS-URI

1

Nu căliți prea tare ceapa. Ea se va rumeni, oricum, atunci când veți căli și cartofii fierți.

2

Dacă veți dori să rumeniți cartofii fierți, ceapa călită s-ar putea arde.

3

Dacă doriți să rumeniți mai tare cartofii, atunci va trebui să o faceți într-o tigaie separată și când vor fi gata, să turnați deasupra lor, ceapa călită cu uleiul respectiv.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cartofi manastiresti (de post)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (33)

RODIMUR 1

16.08.2017, 15:17

Mă bucur mult că și mama ta făcea așa ceva... Eu tot de la mămica mea știu rețeta asta... Fără mămăliguță, dacă așa vrei, nici o problemă...!

miki_a 1

22.08.2017, 10:14

Ce mult îmi plac, așa simpli, cum se fac în Moldova noastră!

RODIMUR 1

22.08.2017, 10:35

Bine, Miki, e normal să-ți placă așa cum ai fost obișnuită să mănânci.. Dar sunt atât de buni, încât ar putea să placă și altora, la prima degustare...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Supa de mazare