Vreau sa va zic ca acest chec este preferatul sotului meu si l-am facut cu mare placere avand in vedere ca este extraordinar de parfumat si de pufos. Reteta este una adaptata dupa Anna Olson dar asa cum l-am facut va iesi perfect!
Se scoate untul cu 2-3 ore inainte pentru a se incalzi la temperatura camerei.
Intr-un castron inalt mixam intai untul pana cand devine omogen, adaugam zaharul si frecam pana la incorporare.
Separam oualele si adaugam cele 5 galbenusuri in untul frecat cu zahar. Mixam foarte bine.
Punem laptele si iar mixam pana cand zaharul s-a topit iar aluatul capata o consistenta pufoasa si albicioaasa.
Se adauga apoi vanilia, coaja de lamaie si zeama de lamaie si se amesteca pana la incorporare.
Cernem faina in care punem si praful de copt si o adaugam in aluat treptat, mixand foarte bine.
Separat batem albusurile spuma cu un praf de sare si le adaugam in aluat amestecand cu un tel in forma de para, de jos in sus.
Se incalzeste cuptorul la 160 de grade C si bagam checul intr-o forma marisoara (eu o folosesc pe cea rotunda) unsa cu ulei (daca vasul e de teflon) si se lasa la copt cca 60 – 70 de minute. Se face testul cu scobitoarea si daca este gata, se lasa la racit putin apoi il rasturnam pe un platou si il pudram cu zahar.
Este mai mult decat minunat acest chec, umed, parfumat, cu aroma de lamaie, poate fi glazurat cu jeleu de fructe de padure daca vreti ;-)
Pofta buna!
Pentru masuri si conversii din cup (cana gradata de 250 ml) in grame, pentru faina, unt, lichid etc gasiti aici : http://allrecipes.com/howto/cup-to-gram-conversions/