Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc

de RODIMUR in Ciorbe, 14 Feb 2019 | 4046 vizualizari

 

Ciorbița pe care am preparat-o astăzi întrunește toate calitățile cerute de cei pentru care am făcut-o: este consistentă, acrișoară și cu gust de afumătură. Nici nu vă puteți imagina cât de repede a dispărut din farfurie...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi roz
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/2 țelină
  • 1 varză murată medie
  • 2 cârnați afumați de porc
  • 2 roșii
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • sare
  • piper
  • cimbru
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc:

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie rondele, sau semirondele și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă.

Ceapa și usturoiul se curăță, se spală, se taie mărunt și se călesc ușor, în ulei suficient și la foc mic.

Roșiile se spală, se taie cubulețe și se călesc cu ceapa și usturoiul. Se adaugă o lingură de paste de tomate și se mai lasă tigaia pe foc, până ce scade lichidul lăsat de roșii.

Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.

Se curăță varza de cotoare și de nervurile groase și tari, după care se taie fideluțe.

Se feliază cârnații afumați.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se completează cu apă caldă și se adaugă: cartofii tăiați cubulețe, cârnații afumați, feliați și varza murată, tăiată fideluțe. Se lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote, după care se adaugă și legumele călite.

Se mai lasă ciorba la fiert încă un clocot-două și între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se toacă.

Se condimentează ciorba cu sare, piper și cimbru și după încă 3-4 minute se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul pe oală și se oprește focul de la aragaz. 

După 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți, proaspeți sau murați în oțet.

TIPS-URI

1

Nu prăjiți prea tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulci.

2

Folosiți cartofi roz, care fierb bine și nu se sfărâmă ușor la fiert.

3

Tăiați cartofii în cubulețe care să încapă în lingură. Este neplăcut să-i tăiați cu lingura în farfuria cu ciorbă.

4

Varza murată nu trebuie desărată și nici scursă tare de moare. Moarea va acri ciorba, atât cât trebuie.

5

Nu este nevoie să prăjiți cârnații afumați.Spălați-i doar cu apă călduță și ștergeți-i cu hârtie absorbantă, înainte de a-i felia, pentru a-i pune în ciorbă.

6

Verdeața se adaugă la sfârșit, când se oprește focul de la aragaz.

7

Serviți ciorba după ce ”se odihnește” 10-15 minute, cu capacul pus pe oală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de cartofi, cu varza murata si carnati afumati de porc" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

RODIMUR 1

18.02.2019, 14:37

Exact așa, Mimi! Mulțumesc frumos pentru apreciere!

dantes 1

21.02.2019, 09:48

Buna!

RODIMUR 1

21.02.2019, 10:13

Îți mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de cartofi si pastarnac cu smantana