Ciorba de fasole verde cu loboda

de RODIMUR in Ciorbe, 19 Iun 2020 | 2747 vizualizari

 

Pentru că mai găsim lobodă fragedă în piețe, iar în congelator mai am câteva pungi cu fasole verde, puse anul trecut, m-am gândit să fac o ciorbiță ușoară și bună. Inițial mi-am propus să fac doar o oală de 2 litri, dar dacă tot am avut de lucru cu acestea, mi-am zis că merită să dublez cantitățile de legume, ca să fac o oală de 4 litri, așa ca de obicei. Și foarte bine am făcut, pentru că acum ne delectăm mai multe zile cu această ciorbiță cu multă lobodă proaspătă, care primește un gust și mai bun când adăugăm în farfurie 1-2 linguri de smântână.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbiță.

 

INGREDIENTE

  • 500-600 grame de fasole verde
  • 3-4 legături de lobodă
  • 2 morcovi mari
  • 1 pătrunjel
  • 1 felie de țeină
  • 1 ceapă galbenă
  • 2 roșii
  • ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • Pentru servit:
  • smântână
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole verde cu loboda:

Dacă se folosește fasole verde congelată, se scoate din timp de la congelator și se lasă să se decongeleze natural.

Rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul, țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.

Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește ușor, la foc mic și în ulei suficient.

Se spală roșiile, se tai cubulețe și se adaugă în tigaie la călit, unde se țin, pe foc mic, până ce scade lichidul.

Se alege, se spală bine în câteva ape, loboda, se taie și se lasă în așteptare.

Dacă fasolea verde este mai mare, se taie în bucățele mai mici și se adaugă în oala de ciorbă, când rădăcinoasele sunt aproape fierte. Se adaugă și legumele călite pentru încă un clocot. La urmă, se adaugă și loboda tăiată în prealabil, pentru ultimul clocot al ciorbei.

Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel.

Se condimentează ciorba cu: sare, piper și cimbru și după încă 2-3 minute, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjelul tocat, se pune capacul și se lasă ciorba ”să se odihnească” timp de 10 minute, înainte de a fi servită.

Cine dorește, adaugă în farfurie 1-2 linguri de smântână.

 

 

TIPS-URI

1

Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Înmuiați-o doar puțin, până ce devine transparentă, în ulei suficient și la foc mic. Astfel, ea va avea un gust foarte bun.

2

Scoateți din timp de la congelator, fasolea verde, ca să se decongeleze natural. Apoi clătiți-o în câteva ape reci și tăiați-o în bucăți mai mici, dacă este prea mare.

3

Dacă folosiți fasole verde proaspătă, va trebui ca mai întâi să-i tăiați capetele, să o spălați bine în câteva ape și să o tăiați în bucăți mai mici, după care o veți adăuga în oala de ciorbă, când rădăcinoasele vor fi aproape fierte.

4

Presărați pătrunjel tocat la sfârșitul preparării, după ce ați luat oala de pe foc.

5

Înainte de servire, ciorba trebuie ”să se odihnească” timp de 10 minute, cu capacul pus pe oală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole verde cu loboda" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

Rocsi 1

21.06.2020, 19:15

Asa ciorbita de legume imi place si mie! As servi o portie asa cu pofta!

RODIMUR 1

22.06.2020, 12:19

Mulțumesc frumos, Daniela!

RODIMUR 1

22.06.2020, 12:20

Cu drag, Rocsi... Mulțumesc pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Bors de fasole cu fumatura