Cozonac

de ionela84 in Prajituri, 13 Dec 2013 | 3707 vizualizari

 

INGREDIENTE

Pt aluat:

  • 7 galbenusuri
  • 150 g unt
  • 1 kg faina
  • 200 ml lapte
  • 200 g zahar
  • coaja de lamaie
  • 1/2 lgt sare
  • vanilie
  • 5 lg smantana grasa
  • 50 g drojdie
  • 15 g mahalep

Pt umplutura

  • 300 g nuca macinata
  • 7 albusuri
  • 150 g zahar
  • 200 g ciocolata topita
  • 4 lg cacao

Pt uns:

  • 1 ou
  • susan
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Cernem faina intr-un castron incapator si ii facem o mica gaura in mijloc unde adaugam laptele caldut amestecam bine drojdia cu zaharul adaugam untul si smanatana si apoi galbenusurile si sarea si incepem sa framantam putin`.

Adaugam praful de sare,coaja de lamaie si mahalep si framantam un aluat nelipicios si elastic,lasam la loc cald pana acesta isi dubleaza volumul

Pt umplutura:Btem albusurile spuma cu zaharul,incorporam treptat nuca si apoi cacaua apoi ciocolata topita.

Impartim aluatul in 4 bucati

Luam una dintre bucati si o impartim iar in 2 ,intindem 2 foi pe care punem cateva linguri de umplutura si le rulam usor.

Impletim cele 2 foi si le punem in tava tapetata cu hartie de copt, procedam identic si cu celalalte 3 bucati mari ramase.

Lasam sa mai creasca in tava pt 15 min apoi ungem cu oul desfacut cu putina apa si presaram susan.

Dam la cuptor(PREINCALZIT)foc mic pt 50-60 min sau pana se rumenesc usor.

 

 

TIPS-URI

1

Pt reusita unui cozonac e recomandat ca ingredientele sa fie la temperatura camerei

2

Mahalep/mahalepi=condiment utilizat in industria patiseriei dar mai cu seama in cozonacul grecesc

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

ionela84 1

18.12.2013, 23:10

alexandraioana 1

15.04.2014, 20:18

ce e ala mahalep ?

ionela84 1

16.04.2014, 07:19

Mahalep/mahalepi=condiment utilizat in industria patiseriei dar mai cu seama in cozonacul grecesc

COMENTEAZA

RETETA RECOMANDATA
Mini cozonacei cu nuca, cacao si scortisoara