Cozonac cu crema de cacao si stafide

de Gherca Daniela in Dulciuri, 1 Mai 2015 | 12235 vizualizari

 

Un desert minunat de 1 Mai, pufos si excelent in orice zi!

 

INGREDIENTE

Aluatul:

  • 650-700g faina
  • un praf de sare
  • un cubulet de drojdie
  • 100g zahar+2 linguri la drojdie
  • 2 galbenusuri de ou
  • 250ml lapte
  • 1 pliculet de zahar vanilat
  • esenta de vanilie
  • 60g unt

Umplutura:

  • 3 albusuri de ou
  • 5 linguri de cacao
  • 70-80g zahar (in functie de cat de dulce va place)
  • 1 lingura esenta de rom
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 100g stafide

Pentru uns: Un galbenus de ou si jumatate de pliculet de zahar vanilat

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu crema de cacao si stafide:

Intr-un lighean punem faina si praful de sare, de preferat sa le trecem printr-o sita sau le amestecam cu un tel pentru a aerisi faina.

Punem drojdia cu cele 2 linguri de zahar intr-un bol pana se topeste si devine o pasta, apoi o rasturnam in ligheanul cu faina si presaram cateva linguri de faina deasupra pana crapa putin.

Incalzim laptele si rasturnam zaharul si cel vanilat pana se topesc si la sfarsit punem putina esenta de vanilie. Cand laptele este caldut turnam peste faina, adaugam si galbenusurile si incepem sa framantam pana omogenizam bine toate ingredientele, chiar daca aluatul este usor lipicios adaugam la sfarsit si untul topit si caldut, continuam sa framantam bine pana aluatul este moale si elastic (cca 10 minute). Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul invelit in folie de plastic.

Pentru umplutura:

Batem bine cele 3 albusuri spuma, peste punem zaharul, batem din nou cu mixerul pana se topeste zaharul, apoi adaugam cacao si esentele si mai mixam pana omonenizam bine totul.

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in doua, fiecare foaie o intindem usor cu mainile, ne ajutam de putin ulei, apoi ii punem crema de cacao si stafidele, care le-am tinut inainte in apa calda cu putina esenta de rom. Punem cozonacii in tavi, pe care le-am tapetat cu hartie de copt si unse putin cu ulei. Lasam cca. 10 minute la crescut, apoi ii ungem cu galbenusul si zaharul vanilat.

Dam cozonacii la cuptor pentru cca 1 ora sau pana sunt rumeni si frumosi.

 

TIPS-URI

1

Din aceasta compozitie ies 2 cozonaci mai mici!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu crema de cacao si stafide" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu pui si cascaval in bacon - Reteta usoara pentru un aperitiv gustos

de Rocsi 9

ieri la 20:34

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

pe 30.11 la 18:08

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac moldovenesc