Cozonac cu nuca, rahat si stafide

de claudiaO in Dulciuri, 24 Apr 2014 | 4734 vizualizari

 

Anul acesta am modificat putin reteta pe care o faceam eu, dupa sfaturile lui Merisor .
A iesit un cozonac foarte pufos datorita smantanei din compozitie.
Multumesc mult Merisor :-*

 

INGREDIENTE

  • 1,5 kg faina 650
  • 7 galbenusuri
  • 400 gr zahar
  • 70 gr dojdie
  • 600 ml lapte dulce
  • 200 gr smantana 12 %
  • 150 gr unt gras 82%
  • 150 gr untura de porc
  • coaja de la 1 lamaie si jumatate
  • coaja de la 1/2 portocala
  • esenta de rom si vanilie
  • sare 1 lingurita cu varf
  • Umplutura:
  • 5 albusuri
  • 500 gr nuca prajita su macinata grosier
  • 200 gr zahar
  • 4 linguri cacao neagra
  • esenta de rom
  • rahat 650 gr
  • 250 gr stafide brune
Portii: 25
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca, rahat si stafide:

Mai intai am pregatit maiaua - drojdia o pasam cu furculita impreuna cu 3 linguri de zahar, punem putin lapte caldut si cateva linguri de faina; lasam la crescut vreo 15-20 minute...pana mai pregatim una alta :)

Acum separam galbenusurile si le frecam cu sare, apoi adaugam jumatate din cantitatea de zahar si frecam bine- obtinem o consistenta spumoasa; acum vom adauga si smantana si dam deoparte.

Incalzim laptele; in jumatate din cantitatea de lapte punem restul de zahar sa se dizolve, coaja de citrice si esentele. Cealalta jumatate din cantitatea de lapte o pastram calduta pentru framantat.

Untul il punem la un loc cu untura si il lasam sa se topeasca, dar trebuie sa ramana totusi rece.

Cernem faina in lighean, facem o gropita si adaugam maiaua, apoi ouale cu smantana si incepem sa omogenizam; punem laptele cu zaharul, apoi incet, incet incepem framantarea, punand lapte cald. Cand s-a obtinut o coca compacta, incepem sa punem grasime si sa framantam energic ...dureaza cca 15 minute cu totul.

Acoperim cu un prosop curat si lasam la dospit vreo ora.

Acum ne ocupam de umplutura de nuca: batem albusurile spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi nuca, cacaoa si esenta de rom si omogenizam bine.

Dupa ce a crescut suficient aluatul, luam vreo 2 pumni din compozitie, intindem pe masa unsa cu ulei si punem umplutura de nuca, apoi presaram stafide si bucatele de rahat. Am taiat foaia in doua si am rulat - am obtinut 2 suluri pe care le impletim. Asezam in tava tapatata cu hartie de copt si lasam sa mai creasca vreo jumatate de ora. Ungem cu ou batut cu o lingurita de miere si presaram zahar vanilat. Dam la cuptor pt 45-55 minute.

In primele 10 minute lasam focul moale ca sa mai creasca, apoi dam focul la mediu - nu deschidem cuptorul inaninte de 30-35 minute , ca sa nu se lase aluatul.

Eu din compozitia de mai sus am obtinut 3 cozonaci mari si 1 pasca cu diametrul de 24 cm.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca, rahat si stafide" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac din rulade cu ciocolata