Cozonac cu nuca,cacao,rahat,stafide

de marinicayou10 in Dulciuri, 8 Apr 2012 | 4613 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 2 kg faina
  • 10 galbenusuri
  • 1 l lapte
  • 500 g zahar
  • 400 g unt sau margarina(de preferat unt)
  • 4 pliculete de drojdie uscata
  • 1 lingurita sare
  • coaja rasa de la 2 lamai si 2 portocale
  • 4 esente de rom
  • 2 de vanilie
  • 10 pliculete de zahar vanilat
  • Pentru umplutura
  • 500 gr nuca
  • 2 plicuri de cacao
  • o cana de zahar
  • 2 esente de rom
  • 300 gr stafide
  • rahat
  • cateva linguri de lapte
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca,cacao,rahat,stafide:

In primul rand punem laptele intr-o craticioara pe foc.Adaugam zaharul si zaharul vanilat si lasam pana se incalzeste bine si se topeste zaharul.
Intr-o alta craticioara mica punem untul la topit.

Maiaua:

Separat in alt castron,punem 3 linguri de faina cu pliculetele de drojdie si putin lapte si amestecam bine maiaua pana devine o pasta.Presaram putina faina deasupra si lasam la crescut 15 min la loc cald.

Intr-un alt castron punem galbenusurile pe care le frecam putin cu o lingurita de sare.Adaugam cojile de lamaie si portocala,si esentele toate.

Punem faina intr-un castron mare,facem o gaura in mijloc si adaugam galbenusurile,laptele amestecat cu zaharul si maiaua.Amestecam bine toate ingredientele(nu va speriati daca coca o sa fie cam tare si greu de framantat) dupa ce incepem sa framantam si sa adaugam din untul topit nu o sa mai fie asa de greu.Dupa ce se amesteca bine toate,incepem sa punem unt topit in palma si sa framantam bine timp de 30 minute pana terminam tot untul topit.Presaram faina deasupra si punem la crescut la loc cald.Lasam sa creasca 1-2 ore pana se tripleaza compozitia.Vedeti in poza.   Crema de cacao cu nuca:
In timp ce aluatul nostru creste,ne apucam sa facem crema:
macinam nucile,pe care le vom amesteca cu cacaoa,zahar,estente de rom,lapte punem cate putin si amestecam bine ca sa ne ias o pasta nu prea moale.Adaugam si stafidele in crema.Eu am pus stafide si in aluat ca imi place :)   Dupa ce a crescut ca in poza,impartim aluatul in 4 parti.pe care le umplem dupa preferinta si modelam cum dorim fiecare. Aveti cateva idei in poze.....Puneti cononacii in tavi tapetate cu hartie de copt sau daca nu aveti hartie de copt puteti unge tava cu ulei.Lasati cononacii sa creasca in tavi si dabea apoi dati la cuptor la foc mediu pana se rumenesc si se maronesc la culoare.Ungeti cu galbenus sau albus batut si presarati zahar deasupra.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca,cacao,rahat,stafide" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu aroma de rom