Cozonac "Floare" cu nuca

de simona72 in Dulciuri, 25 Dec 2013 | 4647 vizualizari

 

Am facut acest cozonac cu mult drag pt sarbatoarea Nasterii Domnului Iisus Hristos...Craciun fericit!! Inspiratie pt aluat mi-a fost Laura, iar modelul circula pe tot netul...

 

INGREDIENTE

  • pt aluat:
  • 300 ml lapte caldut
  • 100 gr unt moale 80% grasime
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • coaja rasa de la 1 portocala si 1 lamaie
  • 1 praf de sare
  • 850 gr faina alba pt cozonaci
  • 1 cub de drojdie proaspata sfaramata
  • pt umplutura:
  • 250 gr nuca macinata
  • 4 linguri zahar brut
  • 1 lingura amestec de mirodenii rom si vanilie
  • 1 albus
  • 1 praf de sare
  • pt uns:
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • 1-2 linguri zahar brut
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac "Floare" cu nuca:

Pt aluat: am pus ingredientele in masina de paine in ordinea scrisa mai sus. Am selectat masina pt framantare de 2 ori a cate 15 minte, iar cand a fost gata de framantat am mutat aluatul intr-un castron si l-am lasat la loc caldut la dospit aproximativ 30-40 minute. Din aceste cantitati va ies 2 cozonaci.

Pregatim umplutura intre timp: batem spuma 1 albus de ou cu un praf de sare, adaugam nuca, zaharul si mirodeniile. Amestecam ingredientele pt umplutura.  

Impartim aluatul in 4 sferturi. Luam primul sfert de aluat si-l intindem pe masa de lucru in forma rotunda de aproximativ 24 cm. Peste aluat punem umplutura de nuca si acoperim cu o alta foaie de aluat. Pe cat posibil "lipim" marginile sa nu iasa umplutura. Punem un pahar rotund in centru si trasam usor cu un cutit o forma rotunda. Cu varful unui cutit bine ascutit trasam " raze" din centru pana in margine. (vezi foto) Luam fiecare "raza" si o rasucim de 2-3 ori, depinde cat ne permite aluatul, adica cat de mare ati facut fiecare "raza". Ungeti pe deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte si presarati 1-2 linguri de zahar brut. Lasati cozonacul sa creasca inca 20 minute, apoi il dati la cuptorul incins la 170-180 gtrade pt 25 minute.

Pofta buna!!!

TIPS-URI

1

daca se rumeneste prea devreme pe deasupra cozonacul, luati o bucata de hartie de copt, o treceti prin jet de apa, o stoarceti, o intindeti si o puneti peste cozonac, iar apoi mai dati la cuptor atat cat mai este necesar

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac "Floare" cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac pufos cu finetti si nuca