Cozonac impletit cu rahat

de amalia01 in Prajituri, 6 Mai 2013 | 3161 vizualizari

 

Daca tot e sa postez reteta cu numarul 50,ziceam sa fie ceva deosebit!

 

INGREDIENTE

  • ALUAT:
  • - 1 kg făină
  • -5 ouă
  • - 50 g drojdie proaspata
  • - 200g zahăr
  • - 500ml lapte
  • - 8 lingura ulei de floarea-soarelui
  • -1 lingurita sare
  • - 2 pliculete zahăr vanilat
  • - 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • UMPLUTURA:
  • - 500 g rahat taiat cubulete
  • - 1 gălbenuș pentru uns
Portii: 24
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac impletit cu rahat:

Din drojdie, o lingura de zahar, un pumn de faina si o cana de lapte se face o maia.

Intre timp, se cerne restul de faina intr-un castron mare si se face o gropita in mijloc, in care vei adauga maiaua. Adaugi pe rand galbenusurile peste care presari un praf de sare (asa m-a invatat bunica...galbenusul ramane galben!) si in final, oul intreg. Framanti in continuare adaugand treptat laptele, zaharul ,vanilia ,uleiul si coaja rasa de lamaie, pana obtii un aluat elastic (cca 20 de minute). Acoperi cu un prosop alb din bumbac si lasi la dospit ptr cca 30 minute, la caldura;

Intre timp, bati cele 4 albusuri ramase spuma, impreuna cu zaharul si adaugi nuca.

Dupa ce a dospit aluatul, il rastorni pe masa si il imparti in patru, manevrandu-l cat mai putin. Intinzi aluatul cu sucitorul uns cu putin ulei, in foaie subtire (de un deget). Intinzi un sfert din cantitatea de  rahat, apoi rulezi cu grija. Procedezi la fel si cu celalalt 1/4.

Lipesti cele 2 rulouri la un capat si le rasucesti cu grija. Asezi "sucitura" astfel formata in tava unsa cu putin ulei. Procedezi la fel si cu restul de ingrediente. Acoperi tavile cu prosopul si il mai lasi la dospit cca 15 minute.

In acest moment aprinzi focul la cuptor, pentru a fi suficient de cald cand vei pune cozonacul la copt. Ungi cozonacul cu galbenus. Lasi la copt cam 60 de minute. Il scoti imediat din tava si il  acoperi cu prosopul. Il lasi sa "mearga la moara" 10 minute, apoi il poti taia si savura!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac impletit cu rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

pe 30.11 la 18:08

Cozonac Stollen - Reteta clasica pentru desert traditional german de Craciun

pe 30.11 la 18:00

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

pe 30.11 la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri glazurate cu ciocolata