Creier cu ou

de mihaelar63 in Porc, 16 Mar 2016 | 10709 vizualizari

 

Creierul de porc, vitel sau miel  cu textura cremoasa si gustul dulce, este mult apreciat de cunoscatori, acei ,, vanatori '' de delicatese.  Este o buna sursa de fier B6 si B12. Din punct de vedere caloric 100 gr creier aduce un aport de 138 cal, indice glicemic 0. Cand este vorba de continutul de colesterol se ingroasa gluma 100 gr contine 2000-2600 mg indiferent de la ce animal provine. Din aceasta cauza preparatele cu creier trebuie ocolite de persoanele cu hipercolesterolemie, dilipidemii si afectiuni hepato-renale. Eu prepar sotului creier cel mult o data pe an, asta atunci cand avem creier proaspat de porc sau vitel sacrificat in gospodarie la tara.
In restaurante creierul se gaseste  pregatit sub forma de creier pane. Mi-am amintit de varianta cu ou, am dorit sa ocolesc prajirea in baie de ulei.

 

INGREDIENTE

  • 400 gr creier porc
  • 2 foi dafin
  • 2 linguri otet
  • 1 lingurita rasa boabe piper
  • sare
  • 1 lingura unt
  • pudra nucsoara
  • 2 oua
  • patrunjel verde
  • ceapa verde -optional
  • legume/ salata
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Creier cu ou:

  1. Creierul de porc se curata de  membrana [ pelita ] transparenta imbibata eventual in sange, cu grija .
  2. Se pune la inmuiat in apa rece in frigider cateva ore. Din cand in cand se schimba apa.
  3. Se poate trece la etapa urmatoare cand apa ramane limpede.
  4. Se pune creierul la fiert intr-un vas cu apa [ atat cat sa-l acopere bine ]  in care s-a adugat otet, sare, foi dafin si boabe de piper .
  5. Fierbeti aproximativ 10 minute pana cand culoarea creierului va trece de la rozaliu spre roz pal albicios .
  6. Scurgeti creierul de lichidul suplimentar si taiati-l felii. Pudrati cu putin praf de nucsoara .
  7. Spalati si taiati marunt patrunjelul verde.
  8. Spargeti pe rand si separat ouale [ pentru a le verifica prospetimea ] .
  9. Bateti ouale spuma.
  10. Sarati si amestecati cu patrunjelul verde tocat .
  11. Incingeti untul intr-o tigaie ne-aderenta .
  12. Prajiti usor  feliile de creier pe ambele parti .
  13. Turnati deasupra ouale batute cu verdeata si acoperiti cu un capac pana acestea incep sa se coaguleze [ lasati-le mai moale sau mai tare in functie de preferinta ] .
  14. Eu am ales aceasta cale rapida cu finalizare la tigaie. Pentru un aspect si prezentare mai deosebita se pot pune la gratinare in cuptor in mici forme individuale .
  15. Serviti  creierul cu oua insotit de legumele preferate sau de salate de cruditati .
  16. Pofta buna !!!!

TIPS-URI

1

Folositi creier proaspat ,preferabil necongelat de la animale[ porc, vitel] tinere .

2

Pregatirea prealabila cu operatiunile de curatare , inmuiere , fierbere , este valabila si daca alegeti sa preparati creier pane .

Daca ti-a placut reteta noastra "Creier cu ou" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

mihaelar63 1

21.11.2017, 00:12

Ups , dupa un an jumate citesc si eu ce comenteaza Cleme . Inconfundabil )

Ina 1

08.08.2018, 22:22

Asa da! Parca e altceva decat am vazut...

mihaelar63 1

08.08.2018, 23:27

Mici tertipuri in ale pregatirii creierului

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Friptura din piept de porc cu verdeturi si legume la cuptor