Este un cozonac pe care il fac de multi ani. Fata de reteta originala las coca mai groasa la intins ca sa iasa rulada mai pufoasa.
Anul asta am "prestat" in noua bucatarie (facuta de mine) a fiicei si am facut pentru ambele familii toate pregatirile de sarbatoare.
"Bunatati de Paste"
Se pune drojdia cu 100 ml lapte cald si cu 2 linguri faina, se amesteca bine si se lasa la dospit.
Zaharul si zaharul vanilat se amesteca cu galbenusurile, se freaca spuma si se adauga laptele caldut, putin cate putin.
Se incorporeaza apoi maiaua, sarea, coaja de lamaie si faina. Se framanta bine pana se desprinde de vas apoi se adauga untura topita.
Se framanta din nou pana cand se incorporeaza toata grasimea 25-30 minute.
Se presara cu faina vasul si aluatul si se lasa la crescut la caldura pana isi dubleaza volumul (cel putin o ora si jumatate).
Se pun zaharul cu zaharul vanilat intr-un ibric cu apa cat sa il acopere si se pune la foc mic pana se topeste tot zaharul.
Se ia de pe foc, se adauga romul si se toarna peste nuca macinata marunt in prealabil, se amesteca bine si se lasa la racit.
Se bat albusurile spuma tare si se amesteca cu nuca usor prin rasturnare cu lingura.
Cand aluatul este crescut se imparte in 3 pentru 3 cozonaci. Eu am facut cantitate dubla si am oprit coca unui cozonac pentru 2 pasti.
Se intinde o foaie subtire din aluat (eu nu prea respect punctul asta si o las mai groasa), se pune 1/3 din nuca pe toata suprafata si se ruleaza.
Se asaza in tava in care s-a pus hartie de copt si se mai lasa la crescut 15-20 minute.
Se introduce in cuptorul preincalzit la foc mediu pentru 30-40 minute.
Se scot, se ung cu galbenus de ou, se presara cu zahar tos si se mai introduc in cuptor inca 20-30 minute.
Se scot din cuptor se lasa la racit 10 minute, se scot din tava si se lasa la racit acoperiti cu prosop.
Pofta buna!