În ultimul timp a fost inflație de rețete de cornulețe fragede, cu untură, pe internet, așa că m-am hotărât să fac și eu. N-am mai făcut cornulețe de vreo 15-20 de ani și atunci le făceam cu unt, pentru că mi-era teamă să le fac cu untură, din cauza ficatului...
Am citit multe rețete, pe internet, ca să aleg varianta care mi-ar conveni și până la urmă m-am oprit la aceea a lui Gaby Duceag. Am mai adăugat câte ceva, dar cred că am respectat-o, în mare parte, deși n-am citit decât lista de ingrediente.
Acum, după ce am gustat o mare parte din ele, pot declara că sunt foarte bune, moi, fragede și dulci. Iar umplutura de gem de prune cu nuci le face și mai bune.
Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de cornulețe fragede, în număr de 48 + încă 4, mai mari.
Se pune făina albă în vasul în care se va face aluatul, se adaugă sarea și se amestecă. În mijloc se pune drojdia mărunțită, pe cât posibil, zahărul și smântâna. Se frământă drojdia cu zahărul și smăntâna, ca să se dizolve bine și să se omogenizeze, după care se adaugă și untura de porc. Se frământă rapid și ușor aluatul, ca să se încorporeze toate ingredientele și să nu se topească untura, iar când se formează un bol uniform și bine legat, care nu se mai lipește de mâini, se dă la frigider pentru 2-3 ore, ca să se întărească.
După acest interval de timp se scoate aluatul din frigider. Se împarte în patru părți egale, se reține pe masa de lucru o singură bucată, iar restul se pune înapoi la frigider. Se întinde o foaie rotundă, subțire, de 2-3 mm grosime. Se taie foaia cu dispozitivul special, în douăsprezece triunghiuri. La baza triunghiului se pune gem, după care se rulează cornulețele, spre vârf.
Se pun cornulețele formate într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt și se dau la cuptorul încins, la o temperatură medie, timp de 15-20 de minute. Se verifică dacă s-au copt, se scot, se lasă puțin să se răcorească, după care se tăvălesc prin zahărul pudră, amestecat cu vanilie.
1
Făina și drojdia trebuie să fie la temperatura camerei, în timp ce smântâna și untura trebuie scoase din frigider în momentul preparării aluatului.
2
Dizolvați bine zahărul și drojdia în smântână, înainte de a încorpora untura și făina.
3
Puteți lăsa aluatul fraged și 24 de ore în frigider. Se va face chiar mai bun.
4
Nu țineți aluatul la căldură. Scoateți pe planșetă doar bucata de aluat pe care o prelucrați.
5
Nu puneți mult gem pe triunghiul de aluat, ca să puteți rula ușor.
6
Eu am folosit gem de prune cu bucățele de nuci, așa cum l-am preparat în toamnă, dar dacă aveți gem de prune simplu, îi puteți adăuga nuci măcinate.
7
Cornulețele pot rămâne albe, dar dacă sunt coapte la bază, nu insistați să le rumeniți mai tare.
8
Cornulețele fragede se păstrează mai mult timp, în cutii de carton, sau în recipiente din sticlă, depozitate la o temperatură mai joasă.