Desert cozonac impletit cu nuca

de Veronica22 in Dulciuri, 14 Feb 2019 | 2490 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Maia:
  • 100 gr faina alba 000
  • 200 ml lapte
  • 40 gr drojdie proaspata (eu doar asa folosesc intotdeauna)
  • Aluat:
  • 900 gr faina alba 000
  • 8 galbenusuri
  • 200 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 200 gr unt
  • 200 gr zahar
  • esenta de rom si vanilie,
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • putina sare (sarea ajuta la aprofundarea aromelor)
  • Umplutura:
  • 600 gr nuca macinata
  • 200 gr zahar
  • 3 albusuri (de la ouale folosite in aluat)
  • 1 lingura cacao
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac impletit cu nuca:

Maia:  200 ml lapte se infierbanta pana aproape de fierbere, adaugam 100 gr faina si amestecam repede sa nu faca cocoloase. Lasam apoi sa se racoresca putin.

Drojdia se amesteca cu o lingurita de zahar pentru a se lichefia si o adaugam in compozitia de lapte si faina care acum este doar calduta.O lasam apoi la loc caldut pentru a-si dubla volumul.

Aluat:
Faina se cerne pentru a se afana in vasul in care vom framanta.Adaugam apoi zaharul,cele 8 galbenusuri,esentele si coaja de la portocala si lamaie,sare,uleiul si untul care a fost topit si racorit in prealabil.
Laptele care trebuie sa fie caldut se va adauga treptat in timp ce framantam.

Adaugam si maiaua care a crescut si ne apucam de framantat. 

Se framanta bine,aproximativ 20 min si apoi se lasa la crescut acoperit cu un servet de panza si in loc caldut(ferit de cureti reci).


In timp ce aluatul creste voiniceste noi vom pregati umplutura.
Albusurile se bat spuma,se adauga zaharul si vom mixa pana se topeste si obtinem o bezea consistenta,adaugam nuca macinata si cacaua.

Pregatim apoi suciturile de cozonac.
Impartim aluatul pe care l-am framantat cateva minute dupa ce a crescut, in patru parti egale.
Pentru  a intinde foile folosim ulei nu faina( cum am vazut ca fac multe gospodine).
Intindem foaia ,indindem apoi un start uniform din crema de nuca(pe care am impartit-o tot in patru parti egale) si rulam cate se poate de strans.Cele doua suluri se vor impleti intre ele .Obtinem astfel sucitura de cozonac impletit.

Lasam 20 min apoi cozonacii sa mai creasaca in tava,se ung  cu pensula cu un galbenus de ou si se dau la cuptor.Cozonacii trebuie sa se coaca incet,deci focul va fi mic si-i lasam aproximativ o ora si jumatate(in functie de cuptorul fiecareia)

Dupa ce scoatem cozonacii din tava este bine sa-i lasam sa se raceasca pe o parte(sfatul marilor bucatari)pentru a nu se lasa daca sunt prea pufosi.  

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac impletit cu nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu ghimbir, portocala si migdale – un desert aromat si rafinat

ieri la 18:08

Tort Clepsidra

de RODIMUR 8

ieri la 17:53

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

pe 29.11 la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

pe 29.11 la 09:49

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac turnat