Un desert foarte bun, preparat ușor și rapid, din aluat fraged (chiar din comerț, dacă nu aveți rețineri în această privință) și gem. Eu prepar în casă dulciurile, nu prea cumpăr din comerț decât foile pentru plăcintă și aluatul fraged, care nu m-au dezamăgit niciodată.
Economice și rapid de făcut (casa s-a umplut imediat de mirosul îmbietor de patiserie) corissantele acestea sunt un deliciu la micul dejun, lângă o cană cu lapte, ceai, sau cafea, dar și la desert, la prânz, sau seara.
Din ingredientele de mai jos am făcut 12 croissante, cam câte 3/porție. Cine dorește să facă mai multe, va folosi un pachet întreg de aluat de foietaj și tot gemul din borcan.
Aluatul se scoate din congelator cu o oră înainte de preparare, ca să se decongeleze natural.
Se presară făină pe planșetă, se desface cu grijă foaia de aluat, și se mai întinde puțin, ca să se mai subțieze.
Se porționează aluatul cu un cuțit ascuțit,sub formă de triunghiuri.
Se pune gem la baza triunghiurilor, se rulează croissantele lejer spre vârf, fără a le strânge și se depun în tava în care în prealabil s-a pus hârtie de copt, puțin distanțate, ca să nu se lipească atunci când vor crește în cuptor.
Se ung croissantele cu un ou bătut și se dă tava în cuptorul preîncălzit, la temperatură medie spre mare.
Când croissantele au crescut și s-au rumenit frumos, se scoate tava din cuptor și se pot servi, calde. Croissantele cu gem sunt foarte bune și după ce s-au răcit și mai pot fi reîncălzite, în cuptorul cu microunde.
1
Decongelați natural aluatul de foietaj, scos din congelator.
2
Dacă aluatul se rupe, se poate lipi, presărat cu făină și întins cu sucitorul.
3
Este bine să subțiați puțin aluatul, ca să fiți siguri că va crește frumos și nu va rămâne crud și necrescut.
4
Folosiți orice fel de gem, dar important este să fie bine scăzut, că nu fie curgător.
5
Cuptorul trebuie preîncălzit, iar croissantele se coc la temperatură mare, până ce cresc și se rumenesc frumos.