M-am inspirat de la Bucataras Gicuta, dar am asamblat-o cum am vrut eu. Iar concentratia de sirop de menta si lichior mi-a ''dictat-o'' Vali, ca el a vrut prajitura asta. A gustat din crema pana a zis e destul de mentolata...dar parca ar mai merge nitel...am zis eu stop ca mai mananca si altii...:)))))))))))))))))))))
Blat : Albusurile cu un praf de sare le-am mixat bine pana am obtinut o spuma tare. Galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat le-am mixat pana si-au dublat volumul, apoi am adaugat mierea, laptele, uleiul si am mixat pana ce s-au incorporat bine. Am adaugat amestecul de faina, gris, cacao si praf de copt, cernut, cu miscari lente de jos in sus, apoi am incorporat albusurile batute spuma, folosind aceleasi miscari lente d ejos in sus. Am tapetat tava cu hartie de copt si am turnat compozitia in tava. Am preincalzit cuptorul la 180 grade, am bagat tava in cuptor si am copt cca 30-35 min sau pana trece testul scobitorii. Am scos blatul din cuptor si l-am lasat sa se raceasca bine.
Sirop. Am amestecat apa cu siropul de menta.
Crema : Am pus frisca lichida intr-un castron de inox, am adaugat ciocolata si am pus castronul pe baie de abur, am amestecat continuu pana ce ciocolata sa topit, nu trebuie sa atinga punctul de fierbere. Am lasat sa se tempereze putin compozitia, apoi am bagat castronul in congelator pentru 30 min, asta-i varianta rapida, sau lasat peste noapte la frigider. Am scos castronul din congelator am mixat bine, apoi am adaugat sirop si lichior de menta ( dupa gust, cat de intens se vrea gustul de menta)
Glazura : Am facut-o in momentul in care m-am apucat d easamblat. Intr-o craticioara am pus untul,apa si uleiul si am lasat pe foc pana ce untul sa topit, apoi am tras de pe foc si am incorporat ciocolata. Am lasat cateva minute sa se tempereze .
Asamblare : Am indreptat blatul pe margini, am tapetat tava in care am copt blatul, cu folie alimentara, am asezat blatul, l-am insiropat, apoi am intins o parte din crema si am nivelat bine. Apoi am intins glazuta. Am bagat la frigider prajitura pentru 30 min. Am scos-o , am taiat marginile, am portionat-o cu ajutorul unui cutit cu lama lata trecut prin apa fierbinte. Am obtinut 24 de bucati aproximativ egale. Restul de crema l-am pus intr-un posh si am ornat fiecare bucatica in parte. Am incalzit 50 g ciocolata amestecata cu 30 g unt si 3 linguri de frisca lichida, amestecul obtinut l-am pus intr-un posh, am taiat varful putin si am ornat fiecare bucata de prajitura. La final am pus pe fiecare bucata d eprajitura o bucatica de ciocolata after eight.