Desert prajitura cu crema caramel

de Ancutsa in Prajituri, 28 Apr 2018 | 3128 vizualizari

 

Prăjitură cu pandişpan pufos, care nu necesită însiropare, cremă caramel şi glazură de ciocolată.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 ouă,
  • 100 g unt,
  • 10 linguri lapte,
  • 8 linguri (pline) făină,
  • 5 linguri zahăr,
  • Un praf de sare,
  • Pentru crema caramel:
  • 2 gălbenuşuri,
  • 300 ml lapte,
  • 2 linguri amidon,
  • 3 linguri zahăr brun Demerara,
  • 100 g unt,
  • 100 ml frişcă lichidă,
  • Pentru glazură:
  • 100 ciocolată cu lapte,
  • 50 g ciocolată amăruie,
  • 100 ml frişcă lichidă
  • 50 g ciocolată albă,
  • 2 linguriţe lapte
  • Pentru decor:
  • Un avocado,
  • Câteva alune de pădure rumenite
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu crema caramel:

 

Pentru blat, se bat ouăle întregi cu mixerul până îşi dublează volumul şi devin pufoase. Se adaugă treptat untul la temperatura camerei, sare, zahăr, laptele şi făina. Se obţine o compoziţie uşor moale, care se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt. Se coace cam 20-25 de minute, la foc mic (până devine aurie spre maronie). Se lasă la răcit.

 Pentru crema caramel: într-o crăticioară, se amestecă gălbenuşurile cu amidonul cu un tel, se toarnă peste ele încet laptele cald, apoi se pun la fiert pe foc mic, până se îngroaşă. Se dă de pe foc.

Separat, se caramelizează, într-o altă crăticioară, zahărul brun până se topeşte şi se toarnă aşa cum e peste cremă. Se adaugă şi untul şi se amestecă bine. Se lasă la răcit, apoi se adaugă frişca lichidă peste cremă şi se mai bate cu mixerul un minut, pentru a-i da o consistenţă cremoasă.

 

Se taie pandişpanul în două foi, se umple cu crema caramel.

 Pentru glazura neagră: ciocolata cu lapte şi cea amăruie se mărunţesc şi se pun într-un ibric cu frişca lichidă, se pun pe foc mic şi se amestecă tot timpul, dând de pe foc atunci când frişca s-a înfierbântat, să nu se ardă. Se dă deoparte, se amestecă bine până se topeşte. Se lasă un pic să se răcească şi se toarnă peste prăjitură, nivelând cu o spatulă.

Pentru glazura albă: ciocolata albă se topeşte într-un ibric cu puţin lapte, amestecând mereu. Se dă de pe foc. Se lasă un pic să se răcească şi se toarnă peste glazura neagră, picurând încet, apoi creând un model cu ajutorul unei scobitori.

Ciocolata albă este sufiecientă pentru acest model, dar şi pentru decorat fructe, dacă doriţi. Prăjitura se poate servi cu felii de avocado pe care am presărat alune de pădure rumenite şi măcinate, stropite cu ciocolată albă topită.

Se dă la frigider până la servire.

 

Porţii: 16

Timp de coacere: 25min

Timp de pregătire: 1h 30min

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2018/04/prajitura-cu-crema-caramel.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu crema caramel" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

ieri la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 24.06 la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Pernute cu ciocolata si unt de arahide