Am primit un cos plin cu mere de vara si ca sa nu se strice, am facut fel si fel de prajituri cu mere, una din ele fiind si aceasta, inspirandu-ma dupa un videoclip vazut pe net. A iesit foarte buna si aromata, iar o cupa de inghetata servita cu prajitura inca aburinda .... a fost delicioasa!
Mai intai se lasa aluatul de foietaj la temperatura camerei sa se dezghete.
Se ia o foaie si se desface apoi se intinde usor cu sucitorul. Se unge cu unt topit, apoi se presara 2 lg de scortisoara. Se ruleaza strans si se taie in rondele cam de latimea unui deget.
Tava de tarta se unge bine cu unt, apoi se asaza rondelele una langa alta, acoperind toata suprafata tavii si marginile. Cu ajutorul degetelor se apasa bine rulourile astfel incat sa nu ramana loc liber printre ele, se aplatizeaza peste toata forma. Oul se bate bine, apoi se unge suprafata. Se lasa deoparte.
Se curata merele si se feliaza. Se pun int-un bol, se presara zaharul, scortisoara si faina. Se amesteca bine pana se acopera merele de ingredientele uscate. Se toarna peste aluatul din tava si se intind uniform.
Se ia cealalta foaie de aluat, se intinde usor, se unge cu unt si se presara restul de scortisoara. Se ruleaza si se taie la fel in rondele. Se asaza rondelele pe o foaie de copt, se acopera cu o alta foaie si se aplatizeaza cu ajutorul sucitorului, astfel incat sa se poata acoperi tarta.
Se asaza cu grija aluatul peste mere, se apasa bine, se unge pe deasupra cu ou si se da la cuptorul preincalzit, la 180 de grade C, pentru cca 40 de minute sau pana se rumeneste frumos.
Se serveste calda alaturi de o cupa de inghetata sau se poate servi rece!
Pofta buna!
1
Cantitatea de zahar difera in functie de gust.
2
Se poate servi atat calda cat si rece. Daca se serveste calda, se pune deasupra o cupa de inghetata si se lasa usor sa se topeasca, apoi se serveste.
3
Diametrul tavii este de 24 cm.