Am mancat acest tort cu ceva timp in urma la Postavaru si a fost printre putinele deserturi care m-au obsedat..n-am scapat pana nu l-am pregatit si eu. Eu am folosit alt blat, cel de la amandina, pentru ca nu am gasit Creme Ole cand am facut cumparaturile pentru tort, asa cum prevede reteta lui Postavaru.
Blat:
Crema 1 de ciocolata:
Crema 2 ciocolata:
Crema 3 ciocolata:
Glazura:
Blat: Amestecati faina cu cacaua. Separati albusurile de galbenusuri. Bateti albusurile cu apa spuma tare. Adaugati apoi treptat zaharul si bateti pana obtineti o bezea tare. Amestecati galbenusurile cu ulei si incorporati-le cu ajutorul unei linguri de lemn in albusuri. Adaugati apoi treptat faina amestecand usor. Turnati compozitia in tava de copt unsa cu unt si tapetata cu faina. Coaceti 25 de minute in cuptorul preincalzit la 150 de grade (temperatura medie). Lasati apoi blatul sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
In tava in care ati copt blatul puneti cu grija o folie alimentara cu marginile scoase in afara.
Crema 1: Punem gelatina la hidratat in 50 ml apa. Intr-o cratita punem la topit ciocolata rupta bucatele impreuna cu 150 ml frisca. Amestecam, iar cand e topita complet luam de pe foc. Lasam 2-3 minute apoi adaugam gelatina. Amestecam sa se dizolve complet gelatina si punem crema la frigider pana cand batem cei 200 ml frisca ramasi, spuma. (Postavarul lasa crema sa se raceasca complet, eu nu am avut rabdare dar nu s-a intamplat nimic rau). Amestecam apoi frisca batuta cu crema de ciocolata.Turnam crema astfel obtinuta in tava in care am pus folie si dam la frigider pana cand preparam urmatoarea crema.
Crema 2 si 3: Crema 2 ste cea de ciocolata alba. Se procedeaza la fel ca mai sus. Ultima crema va fi de ciocolata cu lapte, preparata la fel ca si celelalte 2 creme.
Dupa ce am pus crema de ciocolata cu lapte asezam usor blatul si punem tortul la frigider pentru cateva ore sau daca aveti rabdare, peste noapte. Eu nu am avut..
Dupa ce scoatem tortul din frigider, punem un platou sub blat si rasturnam tortul pe platou cu o miscare ferma (intoarcem tortul), astfel cremele vor fi deasupra.
Glazura: Punem ciocolata impreuna cu frisca la topit. Dupa ce s-a topit luam de pe foc, adaugam untul si amestecam pana cand se incorporeaza perfect in crema. Turnam glazura peste tort incepand din mijloc apoi decoram dupa preferinta.
Multumesc Anca (Postavaru) si Miha pentru tortul asta delicios!
1
Am folosit o tava cu diametrul de 26 cm.