Anul acesta de Martisor mi-am facut timp sa fac ceva dulce si in ton cu acest anotimp si aceasta sarbatoare de martisor am realizat un tortulet super delicios!
Aromele sunt preferatele familiei, asa ca nu mi-a trebuit decat sa realizez un desert in doua culori!
La multi ani tuturor mamelor!
Pentru blat:
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu sarea si zaharul, adaugam galbenusurile unul cate unul pana la omogenizare. Peste oua punem si uleiul, impreuna cu putina esenta vanilie si colorant, iar la final faina cu praful de copt cernute.
Omogenizam si transferam totul intr-o tava de 24cm. Dam la cuptorul preincalzit pentru 30-35 minute sau facem testul cu scobitoarea. Dupa racire il taiem in 2 felii egale pe orizontala.
Pentru sirop:
Incalzim apa cu zaharul atat cat sa se topeasca tot zaharul, stingem focul si adaugam esenta de vanilie in functie de cat de aromat vreti sa fie siropul.
Pentru mousse-ul de whisky:
Hidratam gelatina foi in apa rece, cat sa o acopere in totalitate.
Galbenusurile le mixam cu zaharul si vanilia pana isi schimba culoarea.
Laptele impreuna cu crema de whisky le punem intr-un ibric pe foc pana se incalzesc. Turnam in fir subtire laptele aromat peste galbenusuri amestecand energic.
Punem din nou pe aragaz, la foc mic si amestecam mereu cu un tel pana ce compozitia se ingroasa si alcoolul s-a evaporat. Dam deoparte, lasam sa se racoreasca 2-3 minute, apoi adaugam gelatina stoarsa bine de apa, omogenizam si lasam sa se raceasca in totalitate.
Cand crema este rece, batem repede frisca lichida impreuna cu zaharul pudra pana obtinem o consistenta cremoasa, nu sa stea bat, apoi adaugam cate 2 linguri de frisca in bolul cu crema si mixam, continuam asa pana incorporam frisca cu crema si obtinem un mousse pufos si cremos.
Pentru jeleu:
Hidratam gelatina in apa rece.
Incalzim piureul indulcit de zmeura si cand este caldut, sa fie suportabil la deget, adaugam gelatina si omogenizam. Lasam sa se raceasca complet.
Asamblare:
Intr-un inel detasabil de 24cm, invelim in folie de acetat, apoi punem prima felie de blat, insiropam, turnam jumatate din cantitatea de mousse, a doua foaie, insiropam, restul de mousse, dam la frigider 1 ora, apoi turnam jeleul de zmeura.
Dam la frigider pana se intareste.
Ornam dupa imaginatie!