Un tort delicios, pe care va recomand sa-l preparati indiferent de ocazie. Eu l-am preparat in vara, la aniversarea de 50 ani a sotului meu .
Inspirat de pe savurosTV
Baza si coji de eclere:
Crema de vanilie:
Crema de lapte condensat:
Sos de ciocolata:
Baza de tort si cojile de eclere.
Punem la fiert apa împreuna cu 100 g unt, uleiul, 15 g zahar si sarea.
Cand începe apa sa clocoteasca, punem toata faina deodata si amestecam energic cu un tel, pâna se desprinde aluatul de pe peretii vasului.
Lasam putin sa se raceasca, apoi adaugam pe rand ouale, unul câte unul, mixand dupa fiecare.
Formam baza tortului spritand aluatul circular în tava cu inel detasabil. Am folosit tava cu diametrul 22 cm pe care am tapetat-o cu hartie de copt, iar la spritare am lasat distanta intre inelele de aluat pentru a permite cresterea la copt.
Am copt in cuptorul încins la temperatura de 200°C, pentru 15 minute, apoi înca 10 minute la temperatura de 180°C.
Primele 15-20 de minute nu se deschide usa cuptorului pentru a nu se lasa ( descreste ) aluatul.
Restul aluatului se spriteaza sub forma de rozete pentru cojile de eclere.
Crema de vanilie :
Mixam galbenusurile cu 150 g zahar pâna se albesc si devin cremoase.
Adaugam amidonul si omogenizam. Turnam laptele amestecand usor sa nu se formeze cocoloase.
Transaferam amestecul într-o craticioara pe care o punem la foc mic pana ce compozitia se ingroasa, avand grija sa amestecam continuu pentru a evita lipirea de peretii vasului.
Oprim focul si adaugam esenta de vanilie si zeama de lamaie. Omogenizam si incorporam in crema fierbinte si untul taiat bucati.
Pentru a nu se forma crusta deasupra, asezam peste crema ( direct pe ea, nu doar pe buza vasului ) o folie alimentara si dam crema la frigider pentru cca. 40 de minute, pâna se raceste complet.
Cu aceasta crema de vanilie umplem cojile de eclere.
Crema cu lapte condensat:
Mai intai punem gelatina la hidratat folosind apa rece cat sa o acopere bine.
Laptele condensat se amesteca cu crema de branza, iaurtul, smantana si zaharul vanilat.
Punem gelatina hidratata 10-15 secunde la microunde, pâna devine lichida, apoi o incorporam in crema de lapte condensat.
Asamblare tort ecler:
Asezam baza de tort pe un platou si montam in jurul ei inelul tavii în care am copt-o.
Turnam peste baza jumatate din cantitatea de crema cu lapte condensat, iar peste crema asezam eclere umplute cu crema de vanilie.
Turnam restul de crema si dam tortul la rece pentru 4-5 ore, pana se intareste crema.
Indepartam inelul detasabil si asezam deasupra cremei de lapte condensat eclere cu vanilie .
Sos de ciocolata:
Topim ciocolata, adaugam 20 ml de lapte si amestecam rapid cu telul. Punem ciocolata topita într-un posh si decoram tortul.
1
Pentru spritat m-am ajutat de un posh cu dui cu deschiderea mare, pentru ca aluatul sa curga destul de gros.