Un tortulet gustos cu trufe imbatate in rom :)
Topim ciocolata la Bain-Marie, adaugam untul, zaharul si omogenizam. Adaugam ouale pe rand, amestecand cu grija dupa fiecare, apoi sarea, vanilia si alunele. Tapetam forma cu hartie de copt si unt si turnam compozitia. Coacem in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, timp de 25-30 minute pana ce marginile incep sa se desprinda de forma.
Mod de preparare crema de cafea si alune :
Pregatim krantz-ul de alune: Punem zaharul la topit intr-o cratita, amestecand pana se topeste. Avem grija sa nu se inchida la culoare, altfel, va deveni amar. Adaugam alunele si amestecam, apoi turnam totul pe o foaie de copt si lasam sa se raceasca. Le macinam la robot si lasam deoparte.
Amestecam laptele, cafeaua si jumatatea din cantitatea de zahar si le punem intr-o craticioara la foc mic. Cand zaharul s-a topit, oprim focul si lasam la racit. Mixam galbenusurile cu zaharul ramas si turnam compozitia de cafea peste ele. Punem amestecul intr-o cratiocioara cu fund dublu si lasam la foc mic, pana ce incepe sa fiarba. Lasam doar cateva clocote, amestecand continuu, altfel se va taia. Punem gelatina la inmuiat in apa rece cateva minute, apoi o stoarcem bine si o adaugam peste crema, omogenizand bine. Mixam smantana pentru frisca si incepem s-o combinam usor cu crema de cafea. La final, adaugam alunele macinate.
Mod de preparare cheescake cu ciocolata:
Mixam crema de branza cu Nutella, adaugam zaharul, smantana pentru frisca si ciocolata topita. Omogenizam si adaugam pe rand oul si galbenusul. Tapetam forma cu hartie de copt si unt si turnam compozitia. Vom coace la foc minim, cel putin o ora. Faceti testul cu scobitoarea si eventual mai lasati daca nu este copt. Se lasa la racit in forma, este foarte fragil.
Mod de preparare trufe de ciocolata cu rom :
Punem la foc mic smantana si untul pana ce acesta s-a topit. Turnam amestecul peste ciocolata taiata bucatele mici si amestecam pana la omogenizare. Adaugam romul, lasam sa se raceasca complet si acoperim bolul cu folie alimentara. Se pune in frigider pana ce amestecul s-a intarit, apoi, portionati cu ajutorul unei lingurite si tavaliti trufele prin cacao.
Decor:
Topim zaharul si-l lasam la racit pana incepe sa se intareasca. Intepam alunele cu ajutorul unor scobitori si trecem pe rand, fiecare aluna prin zaharul ars. Se pun la scurs si cand s-a intarit zaharul, se pot folosi la ornat.
Asamblare :
Se asaza blatul pe un platou si se monteaza in jurul lui un inel reglabil. Se toarna crema de cafea si se niveleaza. Lasam la congelator 30 minute, pana se intareste. Se asaza cheescake-ul de ciocolata ( cu grija, este destul de fragil). Decoram cu trufe de ciocolata si alune caramelizate, eventual ne jucam cu zaharul ars, ce-a mai ramas de la topit.
1
atentie la blatul de cheescake, se va manevra usor, este fragil
2
diametrul formei 22 cm