Dulceata de gutui (fara gelifiant)

de Brindusa in Dulceata / Gem, 30 Noi 2011 | 16849 vizualizari

 

Gutuile sunt fructele care ma fascineaza cel mai mult. Asta pentru ca, desi eu sunt o avida mancatoare de fructe de orice tip, nu pot manca gutui crude. Chiar si cand sunt coapte foarte bine, nu gasesc nici o placere in a le manca. Situatia se schimba la 180 de grade, insa, cand fac din ele dulceata de gutui Parca prin fierbere isi intensifica aroma, iar pulpa ramane ferma dar moale, in asa fel incat dulceata de gutui e preferata mea. Cat despre peltea, ce sa mai zic!

Dulceata aceasta e facuta din gutuile de la tara, care au fost culese de ceva vreme, dar din lipsa de timp si chef au stat pana acum pe balcon. Am avut norocul sa nu se strice, asa ca azi va pot prezenta cea mai buna dulceata ever, cea de gutui. Reteta bunicii.

 

INGREDIENTE

  • 600 g gutui (cantarite dupa ce au fost decojite si li s-au scos samburii)
  • 1 kg zahar
  • 1 lamaie, zeama
  • 100 ml apa
  • borcane curate si uscate
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de gutui (fara gelifiant):

Spala bine gutuile. Curata gutuile de coaja, apoi taie-le in patru si indeparteaza partea tare din mijloc. Daca mijlocul si cojile sunt fara stricaciuni, nu le arunca pentru ca o sa faci din ele peltea.

Gutuile se oxideaza foarte repede, asa ca se vor innegri rapid in contact cu aerul. Nu-i nimic. Odata puse la fiert cu zahar isi vor recapata culoarea galbuie.

Taie gutuile bastonase subtiri, sau da-le pe razatoare. Pune-le intr-o cratita mare, toarna zaharul, apa si zeama de la lamaie. Amesteca totul, apoi pune la foc mic, pana ce dulceata de gutui s-a legat si zeama a devenit sticloasa.

Daca o lasi mai mult (cum am lasat-o eu), dulceata de gutui isi schimba culoarea si nu mai e transparenta. Asta nu inseamna ca nu e buna. Doar culoarea devine putin mai rosiatica.

Pune dulceata de gutui fierbinte in borcane si inchide-le cu capace. Ca sa nu se sparga, cand umpli borcanele, pune-le intr-o tava metalica.

A doua zi, dupa ce s-au racit, pune borcanele cu dulceata de gutui  in camara.

TIPS-URI

1

dulceata de gutui astfel preparata se pastreaza foarte bine peste iarna

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de gutui (fara gelifiant)" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari pentru tine si casa ta

Multicooker Turbo Express

- 400 lei
1299.99 lei
899.99 lei

Barista Max Espresso Machine

- 500 lei
2799.99 lei
2299.99 lei

COMENTARII (8)

gaby_gabytza 1

01.12.2011, 10:42

place

Lau 1

01.12.2011, 14:37

faina arata

mirela0911 1

01.12.2011, 17:19

o dulceata deosebita

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

ieri la 10:21

Chec cu pui si cascaval in bacon - Reteta usoara pentru un aperitiv gustos

de Rocsi 9

pe 02.12 la 20:34

Bilute din biscuiti cu nuca si rom - Desert rapid si delicios

pe 02.12 la 16:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Dulceata de gutui