Dulceata din toporasi (viorele de padure)

de Panacris in Dulceata / Gem, 18 Apr 2021 | 2790 vizualizari

 

Mno, de multișor mă bântuie și această dulceață minunată 😉
 
Inițial am zis că iar am ratat-o anul acesta, dar pentru că zilele astea am ajuns într-o grădină plină de toporași, mai bine zis în bătătura lui Cleme, n-am rezistat să nu merg la cules floricelele parfumate. Daaaa, cam puține, că le-a cam trecut vremea, dar cu ajutorul Clementinei am reușit să adunăm de-o miniporție pentru minunate dulceață aromată din toporași! Pfff după ce am și degustat-o (dulceața preparată de Clementina!)  pe o bucată de pâine prăjită unsă cu puțin unt, am zis, daa, musai să o prepar și eu 😉

 

INGREDIENTE

  • Flori de toporași (viorele, violete de pădure) cca. 100 g,
  • Zahăr tos cca. 500 g,
  • Apă minerală cca. 250 ml,
  • Lămâie 1 bucată
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata din toporasi (viorele de padure):

Cum spunea și Clementina, mai greu cu culesul toporașilor minunați! 😉 Dar este exact exercițiul de stretching ce mi-a lipsit zilele astea de interdecție în sala de fitness😉 Chiar mi s-a relaxat musculatura spatelui, copaselor, feselor și brațelor! 😉 așa că am îmbinat utilul și plăcutul într-o ședință de cca. 60 minute în aer liber și nepoluat! O experiență plăcută și de repetat, că de acum tot apar floricele ce pot fi conservate în borcănașe minunate! 😉

Gata cu povestea să trecem la treabă! 😉

Florile se pun într-o strecorătoare se trec sub un jet de apă rece, apoi se pun într-un castron, se adaugă cca. 2 linguri de zahăr și zeama de la o lămâie.

Apoi se freacă ușor, atât cât să se înglobeze  zahărul și zeama de lămâie, ca să se obțină un lichid colorat, dar totodată să rămână și floricelele cât de cât întregi.

Pentru sirop, se pun la fiert într-un vas cu fundul gros, și oarecum special pentru dulceață și siropuri, zahărul și apa mineral, se dau la fiert la foc rapid cca. 10 minute, apoi la foc mic cca. 15 minute până ce se obține un sirop gros.

Apoi se adaugă florile de toporași aromatizate și se  mai lasă la fiert l foc micc, cca.10 minute până ce trece testul picăturii de dulceață! 😉 Adică pe o farfurie rece, se adaugă puțină dulceață, iar dacă aceasta nu curge și rămâne stabile, dulceața e gata.

Apoi se pune în borcănele mici, deoarece este o dulceață, așa mai de opulență și doar de gustibus.

 

Ce să va mai spun, are un gust catifelat și parfumat, aparte, merită să o încercați și savurați! 😉

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata din toporasi (viorele de padure)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

Rocsi 1

19.04.2021, 20:34

Ce delicatese! Cred ca are si un gust aparte!

Panacris 1

20.04.2021, 09:44

Mulțumesc pentru aprecieri dragi Bucătărași!

Ksenya 1

20.04.2021, 10:27

sunt tare curioasa cum e.... Cata migala... Felicitari!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prajitura cu mere si afine

de oanapl 7

ieri la 20:44

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Dulceata de cirese amare