Am facut pentru prima data painica din asta plata italieneasca. M-am oprit la reteta lui Simo, ca tare pufoasa arata. Partea buna la focaccia este ca se poate manca si a doua zi, eventual putin incalzita, cu o cana de iaurt alaturi. Tare buna a fost! Multu' Simo de reteta!
Se pregateste aluatul: amestecam faina cu drojdia uscata si cu sarea. Dizilvam zaharul in apa calduta, apoi turnam peste faina. Se amesteca bine, apoi se framanta aluatul cu mainile bine unse cu ulei, pana devine omogen si nelipicios(5-8 minute). Se acopera si se lasa la dospit aprox. 30 de minute la loc caldut.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.
Se feliaza maslinele, eventual se scurg bine pe un servet de hartie. Usturoiul curatat si pisat se amesteca intr-o canita cu sare si oregano, iar apoi se adauga si uleiul.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, rasturnam aluatul si cu mainile unse cu ulei ii dam o forma ovala si plata. Ungem deasupra cu amestecul de usturoi, apoi asezam maslinele apasandu-le putin in aluat, iar la urma presaram si piper macinat.
Se coace aprox 30 de minute la 200 de grade, pana incepe sa se rumeneasca putin. In ultimele 10 minute se presara deasupra cascavalul ras.
Pofta buna!
1
Se mananca calda sau rece, bucati rupte cu mana sau taiate felii, dupa preferinte.