Va propun o reteta de Donuts la cuptor....
Gogoasa are o istorie foarte complexa. Exista mai multe variante a inventiei acesteia, dar cu toate au o parte de adevar in ele. Una din aceste teorii sugereaza ca gogoasa a fost inventata in America de Nord de catre colonistii olandezi. Intr-adevar, in secolul XIX, se facea referire la un tip de gogoasa denumite “oliekoek” (un cuvant olandez care literar inseamna “oil cake” – “prajitura in ulei.
O alta teorie despre originea gogosilor a iesit la iveala in anul 2013, care se pare sa predateze toate celelalte ipoteze. A fost descoperita o reteta despre gogosi (asa numitele “dow nuts”) intr-o carte de retete si sfaturi domestice scrisa in anul 1800 de catre sotia baronului Thomas Dimsdale.
Reteta a fost oferita baronesei de catre o cunostinta care a transcris-o pentru instructiunile pentru gatit a unei delicatese locale numita “Hertfordshire nut”.
Într-un castron, se amestecă făina și drojdia uscata.
Adaugam laptele încălzit în prealabil și framantam bine (dacă aveți un robot utilizați-l).
Se adaugă zahărul, sarea și oul si se framanta 10 minute, până când aluatul se desprinde de castron. Adaugam untul în 2 etape si frământam până când este bine incorporat.
Acoperiți vasul cu un prosop si lasati-l sa creasca 60 de minute
într-un loc cald.
Fainati suprafata de lucru, framantati un pic aluatul.
Intindeti aluatul cu un rulou, taiati gogosile cu ajutorul unui pahar.
Le puteti face cu o gaura in mijloc, umplute cu Nutella sau puteti face forme diverse....
Le depuneti pe o placa acoperita cu hartie de copt.
Acoperiti-le cu un prosop si le lasati sa creasca inca 30 de minute.
Le coaceti la cuptor la 200°C timp de 10-12 minute.
Le puteti decora cu zahar pudra , cu glazura alba (zahar pudra cu un pic de lapte sau zeama de lamaie), cu glazura de nutella.....
Pofta Buna !!!!
1
maximum 10-12 minute la cuptor pentru a fi pufoase