Am promis de multa vreme ca voi posta reteta de ketchup pe care o pregatesc in fiecare an (in ultimii 3 ani ;)) si iata ca a sosit momentul. Reteta o am de pe blog-ul Teo's kitchen.
Oparim rosiile in apa fierbinte si le curatam de coaja. Le taiem in jumatate sau sferturi daca sunt foarte mari.
Curatam cepele de coaja si le taiem julienne. Le punem la calit in ulei. Cand devine aurie, adaugam peste ea rosiile taiate.
Adaugam zaharul, restul de condimente si lasam la fiert la foc mic, timp de 1 ora, amestecand foarte des.
Luam de pe foc si pasam totul cu un mixer manual pana obtinem o pasta. Punem iar pe foc si mai lasam sa fiarba 20-30 minute pana ce capata o consistenta vascoasa.
Potrivim de sare si piper.
Incalzim in cuptor 4-5 sticle (de 750 ml) si le sterilizam.
Turnam ketchup-ul in sticlele fierbinti si le invelim in paturi lasandu-le acolo pentru 2 zile pana cand se racesc complet. Le pastram la loc intunecat si racoros.
Se poate folosi dupa 2-3 zile.
1
Se poate folosi ca si sos pentru paste sau alaturi de friptura.