Initial, reteta trebuia sa aibe alte ingrediente, adica...spanac in loc de salata si dovleac placintar in loc de cartofii dulci. Cum nu dispuneam de aceste ingrediente, le-am inlocuit cu ce am gasit si cu ce s-a potrivit mai bine.
In gospodariile taranesti din Tara Hategului se pregateste din salata un fel de mancare, scazuta, asemanatoare cu mancarea de spanac, foarte economica si buna. Cand am facut aceasta lasagna mi-am adus aminte de existenta acestui preparat simplu...
Pentru umplutura cu salata: se taie capatul verde al prazului, se taie in doua pe lungime si se spala prazul si printre frunze. Se toaca in felii subtiri si se pune la calit in 2-3 linguri ulei de masline. Cand s-a inmuiat prazul de adauga leurda si salata spalate si taiate in fasii. Pentru ca salata are un continut ridicat de apa se va inmuia si se va forma o mancarica groasa, asemanatoare cu o "tocanita". Pentru ca am dorit si ceva sos, am adaugat 1 ceasca de lapte batut, am asezonat cu sare si piper, am amestecat si am lasat 3-4 minute sa fiarba. Amidonul l-am desfacut in putin lapte batut rece si l-am adaugat la sosul de salata. am lasat pe foc pana sosul s-a legat si s-a ingrosat putin.
Pentru umplutura de cartofi dulci: am spalat cartofii si i-am uscat cu prosoape de hartie. i-am asezat in tava pe o foaie de aluminiu, am facut un "pachet" si i-am copt la 200 grade pentru 30 minute. Cartofii calzi i-am curatat de coaja. Ca sa nu va ardeti folositi manusi de silicon sau prosop de bucatarie. Se zdrobesc cartofii cu furculita, dar sa ramana si bucati mai mari...nu trebuie sa devina piure. Se adauga sare, piper proaspat rasnit, cimbru uscat si unt. Se amesteca toate ingredientele.
Pentru sosul alb: se pune la incins uleiul si untul. Cand untul s-a topit se adauga faina. Se amesteca cu un tel tip para sa se desfaca faina si se adauga treptat laptele cald. Se amesteca continuu pana terminam tot laptele de pus. Se lasa sa fiarba 2-3 minute, se adauga smantana, branza taiata in cuburi si sare dupa gust. Se amesteca si se lasa pe foc pana branza s-a topit in sos.
Pentru asamblare ne punem toate cele necesare pe masa de lucru: avem nevoie de un vas termorezistent uns cu putin ulei de masline. Pe fundul vasului punem cateva linguri de sos alb, atat cat sa acopere fundul vasului. Asezam un rand de foi de lasagna pe care le-am trecut prin apa calda inainte. peste primul rand de foi asezam jumatate din umplutura de salata. Peste, radem 100 gr branza de capra. Deasupra, asezam urmatorul rand de foi de lasagna trecute prin apa calda. Peste foi, punem umplutura din cartofi dulci. Peste, punem un alt rand de foi de lasagna, apoi restul de umplutura de salata, restul de branza rasa si un ultim rand de foi de lasagna trecute prin apa calda. Peste ultimul rand de foi punem sosul alb ramas, il intindem uniform si rasnim deasupra fulgi de chili. Acoperim vasul cu folie de aluminiu, si-l dam la cuptorul incins la 180 grade pentru 35-40 minute. Indepartam folia de aluminiu si mai lasam inca 10 minute la cuptor. Lasam lasagna sa se raceasca putin, portionam si servim. Noua ne-a placut in combinatie cu dulceata de ardei iute. Sa va fie de folos!!
1
este foarte versatila si se poate face si de post...se foloseste branza tofu si lapte de soia