Mămăligă de cartofi

de miki_a in Mancaruri de post, 14 Dec 2015 | 13609 vizualizari

 

Mămăliga de cartofi este o specialitate culinară foarte apreciată în zona Moldovei, unde i se mai spune şi "mămăligă de barabule"! Dar cu siguranţă o găsiţi şi în meniurile restaurantelor (mai ales a celor din zonele turistice).
Se face uşor şi se serveşte fierbinte alături de preparate tradiţionale: brânză proaspătă cu smântână, brânză de burduf, tochitură, cârnaţi prăjiţi (de casă), ouă fierte, sărmăluţe, borşuri, chişleag etc.
 

 

INGREDIENTE

  • 6 cartofi albi, potriviţi;
  • 200 gr. de mălai grisat;
  • un praf de sare.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mămăligă de cartofi:

Spălăm şi curăţăm cartofii de coajă. Îi tăiem cuburi potrivite, îi acoperim cu apă (puneţi şi un praf de sare) şi îi punem la fiert până intră uşor dinţii furculiţei în ei.

Îi scurgem de zeamă pe care o păstrăm şi îi pasăm cu zdrobitorul de cartofi (ca pentru piureu). Transferăm piureul în ceaunul de tuci şi subţiem cu zeama păstrată. Punem la fiert şi când compoziţia începe să bolborosească adăugăm un praf de sare şi mălaiul uşor, în ploaie, amestecând continuu.

Lăsăm mămăligă să se "scoacă", la foc mic, amestecând din când în când pentru a preveni arderea. Este gata când se desprinde uşor de pereţii vasului.

O răsturnăm pe farfuria intinsă sau pe un blat de lemn. După ce s-a răcorit uşor o tăiem cu aţă curată de bumbac.

O servim caldă, cu borşuri, fripturi, sărmăluţe, brânzeturi etc.

Este foarte bună, sănătoasă şi este un înlocuitor perfect pentru pâine.  

TIPS-URI

1

Cantitatea de faină poate varia (eu am folosit grisată, se îngroaşă repede). Dacă folosiţi făină de casă s-ar putea să vă trebuiască ceva mai multa (cu 50-60 de gr. in plus).

2

Pentru fineţe şi luciu puteţi adăuga 2 linguri cu ulei (neutru, de preferat rapiţă sau floarea-soarelui, în zilele de post) sau un cub mic de unt (în zilele "de dulce"), întotdeauna adăugate la finalul "scoacerii" mămăliguţei.

3

Când amestecaţi în mămăligă să o faceţi într-un singur sens.

4

Dacă mămăliga este prea vârtoasă şi nu este făcută se adaugă câteva linguri cu apă caldă, pentru a o fluidiza şi o lăsăm să se "scoaca".

5

Pentru mămăligă alegeţi întotdeauna soiul de cartofi albi. Sunt mai făinoşi şi se pretează mai bine la reţetă.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mămăligă de cartofi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (36)

Andra_Constantinescu 1

16.12.2015, 08:46

Nu am mancat, dar este interesanta!

Geanina87 1

16.12.2015, 10:36

miki_a 1

17.12.2015, 08:21

Multumesc mult fetelor! Nu ramane decat sa o probati si sper din suflet sa va placa!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Negresa cu alune - Reteta simpla si delicioasa

de laura_n 7

ieri la 16:49

Clătită la cuptor -  Rețeta simplă și rapidă pentru un desert delicios

ieri la 10:02

Cartofi cu piept de pui gratinați la cuptor - Rețeta simplă și foarte gustoasă

pe 17.01 la 16:57

Pui în stil asiatic - Rețeta savuroasă și rapidă

pe 17.01 la 11:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mirela0911

1000 puncte

RODIMUR

926 puncte

Rocsi

640 puncte

 Merisor

300 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu rahat (de post)